Tatal are un rol deosebit de important in viata copilului, la fel cum are si mama. Daca aceasta are tendinta de a fi adesea grijulie, tatal insa tinde sa fie mai distant, uneori prea distant incat copilul il simte absent.

 

 

Tatii tind adesea sa fie cei autoritari si isi impun (accentuez: “impun”) parerile prin duritate, prin asprimea vocii sau chiar gesturi fizice. Chiar mamele alimenteaza acest comportament al tatalui si viziunea exagerata a copilului asupra autoritatii acestuia, spunand de exemplu “Lasa ca vine tatal tau si ii spun ce-ai facut sa te pedepseasca” sau cand cel mic face o prostioara mama este mai indulgenta, nu-l poate pedepsi si atunci il cheama pe tata. Astfel copilul intelege autoritatea tatalui, insa aceasta este privita sub un aspect negativ.

 

Copilul are nevoie de un exemplu familial si acesta se dobandeste prin influenta ambilor parinti asupra lui. Copilul interactioneaza mai mult cu mama, insa modelul masculin este cel care aduce siguranta si protectia familiala, precum si o mai buna disciplina. Daca tatal nu interactioneaza suficient cu copilul, absenta parintelui ii generaza micutului tulburari de comportament care se manifesta prin atasamentul exagerat (dependenta) de mama, prin lipsa increderii de sine, a curajului de a lua initiativa, o independenta slaba, irascibilitate si la adolescenta absenta totala din viata unui copil poate duce chiar la tulburari comportamentale cu tendinte spre suicid, cum arata studiile de specialitate. In general respectivul copil care simte absenta tatalui din viata sa nu are nici rezultate bune la scoala, nici un randament profesional bun dar nici relatii interpersonale excelente, reusind foarte grau sa isi faca prieteni adevarati (sau chiar deloc, lipsindu-i increderea in celelalte persoane).

 

Exista si varianta in care tatal lipseste fizic de acasa pe perioade lungi de timp, cum ar fi in cazul marinarilor, insa relatia copilului cu tatal depinde in aceasta situatie foarte mult de mama. Aceasta trebuie sa inteleaga ca pentru echilibrul psihic al copilului sau modelul patern nu trebuie sa dispara si il poate determina pe copil sa-i simta prezenta tatalui de exemplu urmarind pe harta traseul calatoriilor acestuia, prin corespondenta si prin telefon. A nu se intelege ca absenta zilnica a tatalui de acasa atunci cand este la serviciu are o influenta negativa asupra copilului. Din contra, acesta intelege modelul social, financiar si profesional al vietii.