Separarea de partener sau de familie este o situatie din ce n ce mai des ntlnita n societatea noastra. Despartirea se poate face prin parasirea unuia dintre parteneri a domiciliului fara a depune actele de divort fie legal prin introducerea actelor de divort. Divortul antreneaza o multime de efecte psihologice negative asupra membrilor familiei.

Pierderea unui partener prin divort a fost adesea comparata cu pierderea prin moarte. Exista multe similaritati între sentimentele divortatilor si cele ale vaduvilor, desi faptul ca partenerul a plecat de buna voie va lasa pe unii divortati sa se simta umiliti si cu mai multa amaraciune decât suporta în general vaduvii. Cei divortati tind adesea sa fie considerabil mai tineri decât cei ramasi vaduvi si deci cu o posibilitate mai mare sa se casatoreasca, dar neadaptarea este complicata în ambele situatii când acestia mentin sentimente puternice de mânie, respingere sau vinovatie.

Oricât de mult ar fi dorit divortul, el induce o serie de consecinte psihologice, morale, materiale asupra partenerilor si asupra familiei implicate în divort. Cauzele cele mai frecvente ale aparitiei divortului sunt: emanciparea economica a femeii, modernizarea, schimbarea mentalitatii despre divort, infidelitatea, consumul exagerat de alcool, nepotrivirile de caracter etc.

Cuplurile care se casatoresc astazi asteapta sa obtina prin casatorie fericire personala; tocmai de aceea sperantele ridicate se transforma mult mai repede in reprosuri si deziluzii pentru ca realitatea nu se potriveste asteptarilor. O alta cauza pare a fi boala, infirmitatea sau somajul.
Majoritatea barbatilor se casatoresc mai repede decât femeile, în special dupa divort. Femeile par a fi dominate mai mult de procese de constiinta si de tulburari psiho-fiziologice, care transforma mai degraba in perioada de pauza decat dorinta de a intra intr-o alta relatie noua. Atat barbatii, cât si femeile care intra într-un nou mariaj întâmpina mari dificultati si daca nu gasesc persoana potrivita ajung la un nou divort, traind sentimentul de singuratate. Exista însa si persoane care nu se implica mult în casatorie si din aceasta cauza despartirea se produce mai usor.

Sunt o multime de motive pentru care oamenii divorteaza. Fiecare cuplu are propriile motive de divort. Însa, indiferent de motive, un lucru este sigur: copiii nu pot fi motiv de divort. Multi copii ai caror parinti au divortat cred ca ei sunt motivul pentru care parintii lor nu mai sunt împreuna. Ei cred ca parintii lor ar fi ramas împreuna daca ei s-ar fi comportat mai bine sau ar fi primit note mai bune sau daca ar fi ajutat mai mult la treburile gospodaresti. Aceasta atitudine culpabilizatoare este prezenta la majoritatea copiilor ai caror parinti au divortat din diverse motive.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri