Afectiuni grave produse de Frig


Infectiile respiratorii se datoreaza frigului, situatie in care aerul rece scade imunitatea mucoaselor nazale si faringiene. In faringele uman traiesc in mod obisnuit, la normal, o flora intreaga de microbi, acestia supravietuind local in echilibru unii cu altii. Atunci cand ecest echilibru este perturbat, ca in cazul inspirului aerului rece sau aerului infecatat, se produc patologii locale, cu inflamatia ganglinilor din zona (amigrale, ganglioni la nivelul gatului etc.), apoi infectia se poate extinde la laringe (cu raguseala) si mai departe in trahee (traheita) si mai jos in plamani (producand pneumoniile). Pneumoniile sau gripa (este o infectie de natura virala, diferita de racelile bacteriene si mult mai agresiva) sunt boli care pun in pericol viata copiilor (cu sistem imun incomplet dezvoltat) sau a batranilor (care sunt tarati), sau chiar viata unui tanar in plina sanatate!

Degeraturile

Degeraturile pot sa apara la orice varsta, ele apar in special la batrani (cu circulatie deficitara) si tineri (care nu se imbraca adecvat, se expun excesiv frigului, nu isi pun manusi si caciula etc). Zonele cele mai expuse degeraturilor sunt cele cu circulatie slaba, cum sunt degetele picioarelor, mainilor, varful nasului, lobul urechilor . Degeraturile se caracterizeaza prin inghetarea tesuturilor respective si moartea acestora, fiind adesea nevoie de interventie chirurgicala.

Frigul excesiv si infarctele miocardice


Dermatoze

Frigul poate produce reactii anormale ale pielii, cunoscuta eczema fisulara. Aceasta se manifesta prin uscarea pielii, inrosirea acesteia, mancarimi, descuamare si aparitia unor scoame albe. Apoi zonele respective ale pielii se crapa, producand rani foarte dureroase.