Caitlin Matthews, o profesoara britanica pasionata de traditii, mituri si spiritualitate, autoare a peste 35 de carti, a adunat aceste povesti pentru a le oferi lumii, ca raspuns la nevoia perpetua de magie, frumusete si minuni. Odata a existat o lume cu regi, regine si printese. Buna la suflet sau incapatanata, blanda sau neastamparata, binevoitoare sau orgolioasa, exista o printesa pentru fiecare popor. Dar regatele s-au destramat, regii pot fi numarati pe degete, insa lumea noastra inca mai are nevoie de cavaleri si printese si de povestile lor.

Aceste povestiri au origini pe cat de diferite, pe atat de interesante. Cu unele dintre ele ne-am mai intalnit in volumele de basme ale lui Hans Christian Andersen sau ale fratilor Grimm. Altele au fost culese de folcloristi sau de autoare insasi, de la festivaluri de povesti traditionale. Daca unele dintre povesti au origini bine determinate, fiind scrise de autori europeni sau de poetul persan Nizami (secolul XII), celelalte se pierd in timp, dezvoltate si reproduse de memoria colectiva (cele spuse de tribul indienilor irochezi si de tribul Kalmuck, aflat la granita dintre Siberia si Mongolia).


Ilustratiile fanteziste ale irlandezei Olwyn Whelan intaresc valoarea si mesajul cartii. Acestea sunt create in stilul in care cei mici deseneaza: bidimensional, vazute dintr-un singur unghi. Daca privim cu atentie, vom regasi elemente pe care orice copil le foloseste atunci cand deseneaza, dar pe care noi, adultii, le-am uitat: bujorii din obrajii personajelor, soarele si luna cu ochi si zambet ingaduitor, stelele care ating pamantul sau apa marii prin care se zaresc toti pestii. Cartea, o bucurie pentru cei mici, reprezinta si o lectie importanta pentru cei mari: sa-si aminteasca de visele si trairile lor din copilarie, de farmecul acestei perioade, si sa nu renunte la increderea in lume si in cei din jur.


Cartea, recomandata copiilor intre 5 si 12 ani, este disponibila pe site-ul editurii – www.carteacopiilor.ro

 

Comunicat de presa