Elevii care incep clasa a V-a in anul scolar 2011-2012 vor sta in gimnaziu cinci ani, inclusiv in clasa a IX-a, iar la sfarsitul acestui ciclu vor sustine evaluarea nationala obligatorie care contine cinci probe, respectiv sase pentru minoritati si admiterea in liceu organizata la nivelul scolii, relateaza MEDIAFAX.

Ce prevede noua lege a educatiei

Legea care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2011 prevede masura introducerii clasei a IX-a in invatamantul gimnazial care intra in vigoare incepand cu generatia de elevi care incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012. La finalul clasei a IX-a, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor.

Evaluarea se realizeaza la sase probe, una fiind specifica minoritatilor nationale. Este vorba despre probe scrise la limba si literatura romana, limba materna, o alta transdisciplinara la matematica si stiinte, dar si la o limba de circulatie internationala. De asemenea, evaluarea include si o proba practica de utilizare a calculatorului, precum si o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, ambele sustinute in timpul anului scolar.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Rezultatele evaluarii se exprima printr-un punctaj similar testelor internationale. Absolventii invatamantului gimnazial dobandesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, potrivit Legii educatiei.

Tot in cazul elevilor care intra in clasa a V-a in 12 septembrie 2011, admiterea la liceu se va desfasura la nivelul unitatii de invatamant pentru care opteaza.

Funeriu: Ii chem pe toti sa se implice in aplicarea noii Legi a educatiei

Continuarea studiilor din invatamantul gimnazial in invatamantul liceal este asigurata pe baza unui proces de consiliere si de orientare scolara si profesionala, numarul de locuri alocate clasei a X-a fiind cel putin egal cu cel al absolventilor clasei a IX-a.

Desfasurarea admiterii la liceu

Admiterea la liceu sau la scoala profesionala se muta la nivelul unitatii de invatamant. Astfel, in cazul in care numarul de candidati nu depaseste numarul locurilor oferite de unitatea de invatamant, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educational al elevului.

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri