Comunicat de presa
Natalitatea si neonatalitatea in Romania
In Romania, in 2011, s-au nascut doar 195.000 copii, fiind un record negativ de natalitate din 1930 (primul an pentru care exista date oficiale) incoace, conform Institutului National de Statistica.
Comparativ, in anul 1967, datorita decretului 770 din 1966 care a interzis avorturile, s-a inregistrat un record pozitiv al nasterilor, cifra nou-nascutilor a fost de 527.764.
Ca si in prezent, populatia era in 1967 tot de 19 milioane de locuitori, ceea ce inseamna ca rata natalitatii s-a prabusit la aproape o treime din cea de atunci, cand era de 27,4 nou-nascuti la mia de locuitori.
Interzicerea avorturilor, ca in 1966, nu este o solutie, pe langa ca ar fi neconstitutionala, cresterea demografica ulterioara perioadei de interziceri a avorturilor nu mai respecta acelasi trend, rata natalitatii revenind la cifrele de dinaintea interzicerii, cum s-a demonstrat intre anii 1986 şi 1989.
Chiar si in 1930, cand s-au nascut 482.084 de copii, populatia Romaniei era de 18 milioane de locuitori.
Ce ar putea duce la cresterea natalitatii?
- cresterea economica, crearea de noi locuri de munca bine platite si cu productivitate mare;
- stimulente reale acordate familiilor cu copii, macar pentru primii trei copii;
- scaderea mortalitatii infantile aproape de media europeana, in prezent rata mortalitatii infantile in Romania este dubla fata de media Uninii Europene.
Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.
sursa foto:shutterstock
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.