19 Noiembrie 2012 publicat în Bebe 12 share-uri

Nou-nascutul poate prezenta semne neobisnuite, care ii pot ingrijora pe parinti. De la micile eruptii, pana la icterul neonatal, aceste semne sunt normale.

8 Culoarea ochilor

La inceput, toti bebelusii au o nuanta inchisa, nedefinita a ochilor.

Dupa 6 luni, chiar un an, se defineste adevarata culoare a ochilor copilului.

Daca imediat dupa nastere, cel mic are ochii “injectati”- se datoreaza tot travaliului.

9 Fontanela anterioara

Bebelusii prezinta la nivelul craniului 2 fontanele, sau spatii formate la intalnirea oaselor boltii craniene, care se inchid pe parcursul sudarii complete a oaselor.

Aceste spatii se inchid pana la varsta de 2 ani:

  • Fontanelea mare (anterioara) se inchide, de regula, intre 9-18 luni (cu limite acceptate de la 6-24 luni)
  • Fontanela mica poate fi deja inchisa la nastere sau se inchide pana la 3, maxim 6 luni.

Daca observati o bombare a fontanelei anterioare atunci cand bebelusul plange sau simtiti in acel loc pulsul/bataile cardiace ritmice, nu este ceva anormal.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Examen suplimentar față de Evaluarea Națională pentru admiterea la liceu. Se va da pentru 50% dintre locuri

Daca apare o bombare a fontanelei anterioare, atunci cand copilul nu plange, trebuie sa va adresati doctorului!

10 Iritatia de scutec

Toti bebelusii trec prin asta, cel putin o data in viata, ( mai ales intre 4-15 luni)! Iritatia provocata de “scutec” este mai frecventa atunci cand bebelusul are o alimentatie diversificata, care include si alimente solide (se schimba compozitia scaunului).

Se recomanda schimbarea deasa a scutecelor, folosirea unor creme speciale, mentinerea pielii bebelusului cat mai uscata si bine aerisita.

11 Icterul neonatal

Icterul neonatal poate sa apara la 24-36 ore dupa nastere, la o parte din nou-nascuti. Nu trebuie sa va ingrijorati, este un icter fiziologic care se manifesta printr-o coloratie galbena a pielii si sclerelor (ochilor) si cu o stare generala buna a copilului.

Alimentatia la san ajuta la disparitia mai rapida a icterului. In mod normal, icterul dispare intr-o saptamana la copilul nascut pe cale naturala si in cateva saptamani la cel nascut prin cezariana.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

sursa foto: shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri