4 Talia predictiva
S-a descoperit o formula de calcul cu ajutorul careia se poate aproxima viitoarea inaltime a copilului, in functie de talia (inaltimea) lui la 2 ani.
Pentru baieti :
Talia predictiva= (0,5 x talia la 2 ani) + ( 0,5 x talia medie a parintilor) + 37.
Pentru fete, la final se aduga 25 in loc de 37.
Formula este doar statistica si orientativa, de aceea nu poate fi considerata absoluta si ‘infailibila’.
5 Dezvoltarea psihomotorie a sugarului
Dezvoltarea psihomotorie a sugaului si a copilului mic trece pana la varsta de 5 ani, cand are controlul aproape deplin al propriului corp, prin mai multe etape, fiecare cu frumusetea si bucuria ei, atat pentru micut, cat si pentru parinti.
Primul trimestru de viata
In primele 3 luni dupa nastere, miscarile bebelusului sunt neorganizate, spontane, fara un scop precis. El tine pumnii stransi si sta cu membrele indoite (in flexie), deoarece are o hipertonie fiziologica a muschilor flexori, ca ‘amintire’ din viata lui intrauterina.
Prima luna
La o luna, bebelusul tinde sa fixeze cu privirea, pentru cateva momente, cate un punct oarecare de interes. Daca este sustinut, va incerca sa paseasca in mod reflex. Tine capul drept timp de cateva secunde, se linisteste cand e ridicat in brate, se sperie de sunete si urmareste lumina cu privirea.
Luna a doua
La doua luni, urmareste un obiect pe directie orizontala, de la un capat la altul dar si de sus in jos. Incepe sa surada si sa gangureasca. Distinge tonalitatea sunetelor. Asculta clopotei sau zgomote stridente. Tine capul ridicat cand sta pe burta.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?