Zi după zi numărăm cât mai avem până la vacanță. Destinații perfecte, timp liber petrecut cu familia, locuri frumoase de vizitat, plajă, soare – toate acestea sunt așteptate de fiecare dintre noi. Emoțiile sunt cu atât mai mari cu cât alături de tine merge și bebelușul. Nu știi cum anume va reacționa în timpul transportului cu avionul, dacă se va plictisi sau nu, dar și care sunt lucrurile ce îți vor fi necesare pentru a avea parte de o călătorie reușită, fără peripeții.
- Vrei sa pleci intr-o calatorie cu cel mic? Gaseste aici tot ce ai nevoie pentru bebele tau.
Călătorești cu un copil de peste 6 luni? Iată câteva sfaturi utile pe care trebuie să le știi
Bagajul pentru călătorie
Bebelușul tău se află pentru prima dată în avion, așa că nici el nu știe cum va fi și mai ales tu nu știi ce anume trebuie să faci pentru ca lui să îi fie bine. De aceea, mai înainte de a porni în călătorie, cere părerea unor persoane care au trecut printr-o experiență similară.
Bagajul de călătorie este foarte important. Pe de o parte, în avion mai mult ca sigur vei avea nevoie de un bagaj de mână mai consistent decât cel realizat pentru tine. Cu toate acestea, bagajul de mână nu trebuie să depășească 10 kg, având dimensiunile standard de 55 cm x 40 cm x 20 cm. Bebelușul cu vârstă mai mică de doi anișori nu are dreptul la bagaj de mână, așa că include-l în bagajul tău.
Pentru a beneficia de o călătorie cât mai plăcută ar fi bine să incluzi în bagajul de mână următoarele lucruri:
- hăinuțe curate ce îți vor fi de folos atunci când se murdărește;
- șervețele umede și uscate;
- gel antibacterian pentru igiena mâinilor;
- mâncărică pentru bebeluși – mare atenție – după vârsta de șase luni bebelușul trece la diversificarea alimentației, așa că mai mult ca sigur îți va solicita felii de măr, morcov, biscuiți. Dacă călătoria durează mai mult ai putea alege să ai la tine mâncare preparată, așezată în borcănele mici, pe care să le poți scoate cu ușurință din bagaj atunci când bebelușului i se face foame. Evită alimentele pe care nu le-a mai încercat și alimentele ce pot provoca alergii întrucât ar fi bine să preîntâmpini astfel de probleme.
Atunci când bebelușul nu mai este hrănit la sân nu uita acasă dozele de lapte praf, astfel încât să poți avea la tine exact cantitatea de lapte pe care o consumă în acest interval de timp, dar și biberoane și cana cu apă. Evită să ai la tine recipiente care se pot desface cu ușurință, scăpând astfel micile accidente.
Din bagajul de mână nu trebuie să lipsească scutecele de unică folosință, mai ales atunci când durata călătoriei este mai mare. Atunci când trebuie schimbat poți face acest lucru în toaleta avionului.
Cel mai bine ar fi să organizezi rucsacul în două părți diferite – un rucsac pentru mâncare și apă și un alt rucsac pentru hăinuțe, scutece și jucării. Pe ambele le poți introduce în rucsacul tău și în caz de nevoie vei ști de unde anume să le iei. În plus, vei evita ca hăinuțele să se ude atunci când din neatenție nu ai închis ermetic un biberon.
Bagajul de cală este util într-o călătorie cu bebelușul. Dacă pentru tine lucrurile erau mai simple, pentru vacanța de vară fiindu-ți utile câteva perechi de pantaloni scurți, câteva tricouri și costume de baie, bebelușul are nevoie și de hăinuțe subțiri, dar și de hăinuțe groase, de sterilizatoare pentru biberoane, de scutece multe, de jucării dragi. La fel de important este căruciorul. Poți introduce în bagajul de cală un cărucior sport pentru copii de peste 6 luni. Un cărucior sport se poate strânge ușor, nu ocupă loc mult în avion și mai ales este foarte ușor. În plus, îți va fi foarte util atunci când mergi în vacanță, evitând astfel să îți duci copilul continuu în brațe. De aceea, nu îl lăsa acasă, ci include-l în bagajul tău de călătorie cu avionul.
Ce poți lua cu tine în avion pentru ca bebelușul să nu se plictisească?
Călătoria cu avionul poate fi uneori plictisitoare și de neînțeles pentru cei mici. Aceștia nu au răbdare să stea în brațele părinților multă vreme, așa că este bine să încerci să le organizezi timpul cât mai bine posibil, așa încât să îi ții mai mult timp ocupați. O jucărie dragă ar putea să le fie pe plac în timpul zborului și de aceea nu o lăsa acasă.
Atunci când zborul este mai lung, ai putea alege câteva mai variate, reușind astfel să îi distragi atenția cu fiecare. Alege o jucărie silențioasă pentru că te afli într-un spațiu comun, pe care îl împarți cu ceilalți și nu intra în panică atunci când bebelușul începe să plângă. Cărți senzoriale, mașinuțele, păpuși mici, dar și stickere, culori și cărți de colorat sunt potrivite pentru această călătorie.
Dacă este mai mic, nu uita ceva ce îi aduce aminte de casă, acolo unde se știe în siguranță, așa cum ar fi o păturică. Ceea ce trebuie să faci este să îți păstrezi cât mai mult timp calmul și răbdarea și astfel să găsești soluții pentru a scăpa bebelușul de supărare.
Cum decurge îmbarcarea?
În aeroport trebuie să fii prezent cu circa 2 ore mai înainte de decolare. De aceea, vei petrece ceva timp în interior. Vei parcurge controlul de securitate, vei avea nevoie de documente doveditoare pentru călătorie și acte de identitate și vei avea nevoie de răbdare pentru îmbarcare.
Chiar dacă ai ales îmbarcarea prioritară, pentru a vă afla printre primii selectați pentru a fi transportați în avion imediat ce se deschide îmbarcarea, optează să rămâi mai la urmă întrucât la deschiderea ușilor este aglomerație mare și astfel bebelușul s-ar putea speria.
În tot acest timp petrecut în aeroport, găsește soluții pentru ca bebelușul să nu se plictisească, încearcă jocuri, spune-i povești și menține-l ocupat cât mai mult timp. De asemenea, ar fi bine să poți amâna programul de somn al bebelușului până atunci când avionul a decolat, știind astfel că în timpul zborului va dormi și totul va fi bine. Mai înainte de îmbarcare, schimbă bebelușul de scutecul murdar, plimbă-te prin aeroport cu el, joacă-te, citește-i o poveste.
Cum sunt decolarea și aterizarea?
Pentru un bebeluș acestea s-ar putea să îl sperie. Este posibil să se confrunte cu dureri de urechi, așa că ar fi bine să ai la îndemână o suzetă pe care să o poată folosi la decolare și atunci când avionul începe să aterizeze. Dacă copilul este mai mare i-ai putea oferi gumă de mestecat sau dropsuri, dar doar atunci când le-a mai consumat înainte.
Călătoria cu avionul este cât se poate de plăcută, iar atunci când pornești în prima ta vacanță cu bebelușul lucrurile sunt și mai frumoase și se transformă în amintiri pe care nu le vei uita niciodată.
Foto homepage: Kaspars Grinvalds /Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară