18 Decembrie 2020 publicat în Bebe 8 share-uri

Dismaturitatea – iata care este semnificatia acestui termen, ce inseamna bebelus dismatur, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si ce metode de tratament exista.

Ce este dismaturitatea?

Dismaturitatea inseamna ca bebelusul are greutate la nastere mai mica fata de greutatea normala in functie de varsta gestationala (small for gestational age). Greutatea este mai mica cu 2 deviatii standard si este data de intarzierea cresterii fetale, de obicei. Un copil dismatur mai este numit si intarziat in cresterea intrauterina, small for festational age sau copil malnutrit intrauterin.

Un copil este considerat dismatur daca la nastere are greutatea mai mica de 2.500 g si care nu e in concordanta cu varsta gestationala. Indiferent daca bebelusul s-a nascut prematur sau la termen, acesta poate fi clasificat ca avand greutate mica la nastere.

Tipuri de dismaturitate

Greutatea redusa la nastere este un termen folosit pentru a descrie bebelusii care se nasc cu o greutate mai mica de 2.500 g. Bebelusii cu greutate mica la nastere arata mult mai mici decat alti copii cu greutate normala la nastere. Capul unui copil cu greutate redusa la nastere poate parea a fi mai mare decat restul corpului si pare adesea foarte slab, cu putina grasime corporala.

Un bebelus cu greutate mica la nastere se va incadra in una dintre urmatoarele 3 categorii:

  • greutate redusa la nastere – un bebelus care cantareste mai putin de 2500 g;
  • greutate foarte mica la nastere – un copil care cantareste mai putin de 1500 g;
  • greutate extrem de redusa la nastere – un copil care cantareste mai putin de 1000 g.

Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto articol: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri