Dezvoltarea organelor genitale
Sexul copilului este determinat la conceptie de genele sale. Embrionii cu cromozomi XY devin baieti, iar cei cu cromozomi XX devin fetite. Exista 70 de gene diferite localizate pe cromozomii sexuali care definesc sexul unui bebelus. De-a lungul sarcinii, expunerea la hormoni influenteaza anatomia, fiziologia si chiar comportamentul copilului.
La inceput, baietii si fetele sunt la fel in ceea ce priveste sexul. Pana la aproximativ saptamanile 7-8 de sarcina, se stabileste un set preliminar identic de organe genitale care, in cele din urma, se va diferentia pentru a se forma organe genitale masculine sau feminine. Toate organele sexuale provin din aceleasi fundament: testiculele la barbati sunt echivalentul pentru labiile si ovarele la femei, iar penisul este echivalentul clitorisului.
Organele sexuale ale bebelusilor se dezvolta mai ales intre saptamanile 7 – 12 de sarcina. Testiculele vor incepe sa coboare in jur de saptamana 26 de sarcina, in timp ce penisul bebelusului creste cel mai mult in al treilea trimestru de sarcina. Ovarele se formeaza in jurul saptamanilor 11-12 de sarcina.
Principalele probleme ale organelor genitale la copii
Probleme ale organelor genitale la baieti
Testicule necoborate
Testiculele se formeaza in interiorul abdomenului, si cu putin timp inainte de nastere, coboara de obicei in scrot. Uneori, unul sau ambele testicule nu se muta in pozitia corecta inainte de nastere – afectiune cunoscuta sub numele de criptorhidie sau testicule necoborate. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Foto articol: By Africa Studio/shutterstock.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară