20 Noiembrie 2020 publicat în Bebe 33 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

De ce bebelusul nu ia in greutate si ce putem face? Iata care pot fi cauzele, factorii de risc, care este greutatea normala medie a unui bebelus in functie de varsta si cum incurajam cresterea sanatoasa.

Greutatea bebelusului

Greutatea copilului este un indicator pentru starea generala de sanatate si este un parametru folosit pentru a monitoriza cresterea si dezvoltarea. Bebelusi iau in greutate dupa un model general, atata timp cat sunt hraniti bine. Fiecare bebelus are ritmul propriu de crestere si dezvoltare, dar cresterea in greutate a copilului tinde sa urmeze un model destul de predictibil, de obicei. Cresterea in greutate este cel mai bun semn ca un copil primeste suficient lapte matern.

Greutatea bebelusului la nastere

De obicei, greutatea la nastere a unui copil (greutatea medie) este de 2600-4300 g (pentru un bebe nascut la 37-42 saptamani). Greutate mica la nastere inseamna greutate mai mica de 2500 g, iar greutate foarte mica este mai putin de 1500 g.

Greutatea la nastere depinde de durata sarcinii (daca cel mic e nascut prematur, va avea o greutate mai mica), de genetica (e si in functie de greutatea si inaltimea parintilor), daca e sarcina multipla (gemenii sau tripletii au in general greutate mai mica). De asemenea, depinde de sexul copilului (fetitele au in general greutate mai mica decat baietii). Greutatea la nastere depinde si de sanatatea mamei in sarcina (daca mama a avut anumite probleme medicale, acestea pot duce la greutate mica la nastere), de alimentatia mamei in sarcina (e necesara o alimentatie sanatoasa in sarcina pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului) si starea generala a bebelusului.

Cresterea bebelusului in primul an

Dupa nastere, in primele zile, bebe pierde cam 7-10% din greutatea corporala. Pierde practic excesul de fluide prin urina, transpiratie si evaporare, dar si prin eliminarea meconiului. Dupa aceasta pierdere, bebe va lua iar in greutate. In general, la varsta de 4-5 luni bebe are greutatea dubla fata de cea de la nastere si la 1 an greutatea sa este tripla fata de cea de la nastere.

In prima luna are loc o crestere rapida in greutate, si in primele 3 luni ia cam 200-225 g saptamanal, insemnand in jur de 900 g/luna. Aceasta crestere rapida are loc de obicei in primele 10 zile si la 3-6 saptamani. La 4-6 luni copilul ia in greutate cam 110-140 g saptamanal. La 6 luni, bebe ia in greutate cam 450-550 g, si ulterior cresterea in greutate incetineste – cam 85-110 g/saptamana pana la varsta de 1 an. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri