22 Octombrie 2020 publicat în Bebe 35 share-uri

Evident! Și ne referim aici la acele carii cunoscute sub numele de „carii de biberon” care afectează copii cu vârsta medie de 3-4 ani, și care sunt foarte frecvente.

Deși temporari, dinții de lapte sunt importanți, deoarece asigură faptul că cei permanenți vor ieși corect și vor fi sănătoși. Așadar, cariile nu țin cont de vârstă și pot afecta inclusiv primii dinți ai copilului, cei de lapte.

Bebelușii au nevoie de dinți puternici și sănătoși pentru a mesteca mâncarea, pentru a vorbi și pentru a avea un zâmbet frumos. Prin urmare, este esențial să ai grijă de sănătatea orală a copilului tău, pentru a putea avea dinți permanenți sănătoși. Trebuie să știi că o carie de biberon evoluează mult mai rapid, astfel încât, un mic punct pe dinte se poate transforma rapid într-o carie profundă. Iar din acest punct nu mai este decât un pas până la pierderea dintelui.

Astăzi există atâta informație, încât e mai la îndemână să prevenim decât să tratăm. Hai, să descoperim împreună care sunt cauzele care duc la apariția cariilor de biberon, care sunt simptomele, dar mai ales cum putem preveni și trata neplăcuta carie de biberon.

Care sunt cauzele care duc la apariția cariei de biberon?

Există multe cauze care pot provoca acest „sindrom al biberonului”, una dintre cele mai des întâlnite fiind expunerea frecventă și prelungită a dinților copilului la băuturile care conțin zahăr. Caria poate apărea atunci când bebelușul adoarme cu biberonul în guriță, conținând un lichid dulce (lapte, ceai, compot) sau când mama apelează la suzeza înmuiată în ceva dulce, pentru a calma un bebeluș foarte agitat și a-l face să adoarmă mai ușor. Copilul adoarme, iar lichidul din biberon este răspândit în cavitatea bucală, transformându-l astfel într-un excelent mediu de cultură pentru microorganisme acidogene.

Foto: By Natalia Lebedinskaia /Shutterstock

„Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor, stratul de smalț care acoperă dintele este foarte subțire. Atunci când caria trece de smalț, aceasta pătrunde în dentină (stratul de sub smalț), după care, imediat ajunge la nerv, unde produce durere. Dacă observi un punct mic negru pe suprafața dintelui, acesta nu trebuie subestimat. De fapt e mai mult decât atât, poate fi o carie foarte profundă care încă nu a subminat smalțul și se dezvoltă în profunzime. ​De regulă, caria de biberon afectează adesea incisivii superiori, dar poate apărea și în zone mai puțin vizibile, ca de exemplu în spațiile foarte strâmte dintre dinți.”, explică dr. implantolog Lorelai Nassar.

Un alt factor foarte frecvent constă în trecerea bacteriilor (care cauzează cariile dentare) de la mamă (sau îngrijitor) la nou-născut prin salivă: părinții introduc adesea lingura sau suzeta copilului în propria gură, pentru a o umezi sau curăța, transferând astfel bacteriile către copil.

Cantitatea de fluor pe care o primește bebelușul - un alt factor declanșator al cariei de biberon. Administrarea unei cantități inadecvate de fluor bebelușului poate crește riscul apariției cariei de biberon. Totuși, această condiție poate fi prevenită.

Care sunt simptomele cariei de biberon

​„De cele mai multe ori, caria apare în partea superioară, în apropierea gingiei și arată ca o pigmentație alb-gălbuie a smalțului. Ulterior, se extinde circular pe toate suprafețele dintelui. În multe cazuri, caria evoluează asimptomatic, motiv pentru care părinții amână vizita la medicul stomatolog sau se prezintă prea tarziu, atunci cand copilul deja acuză dureri și o sensibilitate la consumul de lichide reci și la dulciuri, iar în prezența mai multor carii, copilul chiar poate refuza alimentația”, adaugă dr. Nassar.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri