23 Octombrie 2020 publicat în Bebe 35 share-uri

Evident! Și ne referim aici la acele carii cunoscute sub numele de „carii de biberon” care afectează copii cu vârsta medie de 3-4 ani, și care sunt foarte frecvente.

Cum tratăm cariile bebelușului?

Tratamentul poate fi preventiv – constând în educarea părinților - și curativ – realizat de medicul stomatolog, iar etapele de tratament vor fi aplicate în funcție de stadiul cariei:

Remineralizarea smalțului - În stadiul de debut al cariei, stomatologul poate aplica dintelui o cantitate mică de fluor, cu o concentrație mică, pentru a remineraliza smalțul dintelui.

Obturația fizionomică - Atunci când caria de biberon a evoluat, simpla reminalizare a smalțului nu mai este suficientă, iar medicul va fi nevoit să efectueze obturația fizionomică de compozit, adică să curețe și să plombeze dintele.

Tratamentul de canal – La fel ca dinții permanenți, și dinții de lapte au rădăcini și nervi. Când caria de biberon a ajuns într-un stadiu foarte avansat, este foarte posibil ca aceasta să compromită nervul și rădăcina. Medicul va recurge imediat la obturație și tratament de canal, pentru a stopa evoluția cariei.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Extracția, ultima soluție - Atunci când dintele de lapte nu mai poate fi tratat și salvat prin metodele menționate mai sus, extracția rămâne singura soluție. Deși e vorba despre un dinte de lapte, trebuie să știi că extracția sau căderea prematură are consecințe negative în dezvoltarea arcadelor, și chiar în erupția și structura dinților permanenți.

Cum să previi apariția cariei de biberon?

„Pentru a reduce riscul de apariție al cariei de biberon, părinții trebuie să conștientizeze factorii favorizanți ce declanșează și amplifică acest tip de carie. De asemenea, este important de reținut că evoluția cariei de biberon este galopantă, iar dințișorii bebelușului pot fi compromiși foarte rapid. Coroana dintelui afectat aproape că dispare și dintele capătă un aspect .”, punctează dr. Lorelai Nassar, medic cu o vastă experiență stomatologică.

În plus, dacă ești părinte, ține cont și de următoarele recomandări:

  • Periajul trebuie efectuat imediat ce primul dinte de lapte erupe;
  • Gingiile trebuie curățate chiar dacă ceilalți dințișori nu au erupt încă;
  • Redu pe cât posibil cantitatea de alimente dulci;
  • Folosește biberonul doar pentru a hrăni copilul;
  • Dezinfectează întotdeauna suzeta, înainte dea o introduce în gurița bebelușului;
  • Seara, nu îi oferi copilului biberonul pentru a adormi mai repede și mai ușor;
  • Spală-i dinții în fiecare seară, chiar înainte de culcare;
  • ​Prezintă-te cu bebelușul la clinica de stomatologie, imediat ce primul dințișor a erupt.

* Informații oferite de specialiștii clinicii de implantologie Dr. Lorelei Nassar

Foto fr si main: By riggleton /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri