IN ACEST ARTICOL:
Imbaierea sugarului are rolul de a mentine igiena, de a stimula pielea si circulatia sangelui.
Cantitatea de apa pe care o adaugam la baita trebuie sa fie suficienta astfel incat micutul sa fie scufundat in apa pana la nivelul umerilor sau adancimea apei din cadita sa fie de aproximativ 10 cm.
Daca in schimbul caditei de plastic alegem sa imbaiem copilasul in cada, aceasta trebuie spalata si dezinfectata inainte.

Metoda de imbaiere

Foarte important este ca pe tot parcursul baitei gatul si capul sugarului sa fie sustinute.
Sapunirea nu se face direct cu sapunul, ci cu o manusa de baie speciala sau cu mana goala bine sapunita in prealabil.

Exista doua tehnici de imbaiere- una in care sapunirea copilasului se face in afara caditei (necesita mai multa indemanare) si a doua in care sapunirea se face in interiorul caditei, in apa. Cea de-a doua tehnica este mai buna, deoarece scade timpul de expunere a nou-nascutului la frig.

Indiferent de tehnica folosita se respecta urmatoarea ordine: urechea dreapta, fruntea, urechea stanga si gatul, asigurandu-ne sa nu ii intre apa sau sapun in ochi indiferent daca folosim formula “fara lacrimi”; apoi se sapunesc trunchiul, axilele, mainile, abdomenul inclusiv buricul, picioarele si in final regiunea de jos a abdomenului, organele genitale si regiunea anusului. Regiunea genitala la fetite trebuie spalata cu mare atentie in directia dinainte inapoi pentru a evita contaminarea vaginului cu microbi din regiunea anala, cu o compresa sterila inmuiata in apa curata sau ceai de musetel.
Copilasul nu trebuie lasat nesupravegheat in cadita deoarece exista pericolul de inec.

Dupa baie sugarul nu trebuie sters, ci tamponat cu prosopul moale pentru a preveni inrosirea pielii si iritarea ei.

Pielea se pudreaza mai ales in zonele corpului in care avem cute : cot, genunchi, urechi, gat, axile, pentru a favoriza uscarea pileii (umezeala favorizeaza aparitia iritaiilor si eczemelor).
In regiunile inghinala, fesiera, copilasul trebuie uns cu ulei de bebelusi.

Desi are scopul de a curata micutul, baia ajuta la cunoasterea reciproca dintre mama si bebelus, reprezinta un moment special, de intimidate care ii apropie si ajuta la consolidarea relatiei lor.De aceea este bine ca si tatal sa participe la baita copilului macar ca ajutor.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri