Perioada de nou-nascut reprezinta perioada cuprinsa intre nastere si primele 28 de zile de viata extrauterina. Este o perioada foarte dificila, deoarece nou- nascutul trebuie sa se acomodeze cu noul mediu de viata.
In perioada imediat postnatala, mama trebuie sa fie foarte atenta la puiul ei, sa-l observe indeaproape, pentru ca doar asa va fi capabila sa diferentieze limitele normalului de eventualele stari patologice (boli, nereguli, anomalii congenitale).
Inca de la intoarcerea de la maternitate, parintii trebuie sa fie atenti la alimentatia bebelusului, la ingrijirea pielii, la pregatirea hainutelor si amenajarea unei camere corespunzatoare pentru micut.
In primele zile de la nastere, bebelusul doarme aproape tot timpul, avand fata inexpresiva, dar dupa cateva saptamani incepe sa urmareasca obiectele si pe mama, careia ii recunoaste vocea si mirosul sanului ei.
In aceasta perioada au loc o serie de fenomene fiziologice: icterul fiziologic, eruptii cutanate, iritatii, meconiul, scadere in greutate.
In ceea ce priveste dezvoltarea psihica a nou-nascutului, inca din prima luna de viata apar reflexele. Exista reflexe neconditionate (cu care micutul s-a nascut) si reflexe conditionate. Printre reflexele neconditionate se numara: reflexul de alimentare, de orientare (tresare la zgomot), de agatare (daca i se da un pix in mana, il strange), reflexul de aparare(clipitul). Reflexele conditionate sunt cele pe care le invata nou-nascutul in aceasta prima luna de viata, si ele sunt in principal legate de alaptare, de cautarea sanului si de supt.
Mare este fericirea parintilor cand constata ca dupa prima luna de viata, pe fata micutului lor apare zambetul.
Tanara mamica trebuie sa stabileasca o relatie aparte cu copilasul ei, sa descopere cum si cand plange, daca ii e foame, cand gangureste sau scanceste, pentru ca numai astfel isi va da seama la timp daca e ceva in neregula.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară