Perioada de nou-nascut reprezinta perioada cuprinsa intre nastere si primele 28 de zile de viata extrauterina.

Perioada de nou-nascut reprezinta perioada cuprinsa intre nastere si primele 28 de zile de viata extrauterina. Este o perioada foarte dificila, deoarece nou- nascutul trebuie sa se acomodeze cu noul mediu de viata.

In perioada imediat postnatala, mama trebuie sa fie foarte atenta la puiul ei, sa-l observe indeaproape, pentru ca doar asa va fi capabila sa diferentieze limitele normalului de eventualele stari patologice (boli, nereguli, anomalii congenitale).

Inca de la intoarcerea de la maternitate, parintii trebuie sa fie atenti la alimentatia bebelusului, la ingrijirea pielii, la pregatirea hainutelor si amenajarea unei camere corespunzatoare pentru micut.
In primele zile de la nastere, bebelusul doarme aproape tot timpul, avand fata inexpresiva, dar dupa cateva saptamani incepe sa urmareasca obiectele si pe mama, careia ii recunoaste vocea si mirosul sanului ei.

Este bine stiut faptul ca in perioada de nou-nascut, anticorpii sunt furnizati de catre mama prin intermediul laptelui de san, deoarece sistemul imunitar al bebelusului nu este destul de dezvoltat, iar bariera tegumentara (pielea) de aparare este si ea deficitara. Tot in aceasta perioada, mamica poate descoperi eventualele malformatii congenitale sau afectiuni dobandite in cursul nasterii.

In aceasta perioada au loc o serie de fenomene fiziologice: icterul fiziologic, eruptii cutanate, iritatii, meconiul, scadere in greutate.

In ceea ce priveste dezvoltarea psihica a nou-nascutului, inca din prima luna de viata apar reflexele. Exista reflexe neconditionate (cu care micutul s-a nascut) si reflexe conditionate. Printre reflexele neconditionate se numara: reflexul de alimentare, de orientare (tresare la zgomot), de agatare (daca i se da un pix in mana, il strange), reflexul de aparare(clipitul). Reflexele conditionate sunt cele pe care le invata nou-nascutul in aceasta prima luna de viata, si ele sunt in principal legate de alaptare, de cautarea sanului si de supt.

Mare este fericirea parintilor cand constata ca dupa prima luna de viata, pe fata micutului lor apare zambetul.

Tanara mamica trebuie sa stabileasca o relatie aparte cu copilasul ei, sa descopere cum si cand plange, daca ii e foame, cand gangureste sau scanceste, pentru ca numai astfel isi va da seama la timp daca e ceva in neregula.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

Un articol de Simona Prodanoiu



Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri