IN ACEST ARTICOL:
Perioada de sugar corespunde perioadei cuprinse intre primele 28 de zile de viata si 1 an.

Perioada de sugar corespunde perioadei cuprinse intre primele 28 de zile de viata si 1 an. Aceasta perioada este una solicitanta pentru mama, deoarece micutul creste repede si ea trebuie sa citeasca si sa invete despre ingrijirile acordate fiecarei perioade in parte.

Sugarul inregistreaza o crestere marcata in lungime (va avea cu 20-24 de cm mai mult la sfarsitul primului an) si in greutate. Tot in perioada de sugar apare si dentitia de lapte, astfel digestia se dezvolta si alimentatia se poate diversifica, copilul luand in greutate treptat.

Imunitatea copilului incepe sa se dezvolte si protectia oferita de anticorpii din laptele matern se diminueaza. Principalele boli care apar in perioada de sugar sunt: diaree, infectii respiratorii, otite, eruptii cutanate etc.

Dezvoltarea sugarului:

In jurul a 2 luni poate fixa cu privirea obiecte, incepe sa perceapa forma obiectelor.

La 3 luni percepe actiunile, indreapta mainile spre jucarii, incepe sa gangureasca.

De la 4 luni isi dezvolta simtul pipaitului si apucatul obiectelor.

La 6 luni incepe sa rada cu hohote, emite sunete, onomatopee, incepe sa stea in sezut, ridica jucarii, diferentiaza vocea mamei.

Pe la 7 luni sugarul isi recunoaste mama.

La 9 luni incepe sa se tarasca, sa foloseasca cuvinte scurte si isi dezvolta comunicarea non-verbala pentru a cere de mancare, de baut sau pentru a saluta pe cineva.

Intre 10-12 luni incepe sa mearga pe langa obiecte de mobilier sau sustinut de oamenii mari, plange cu lacrimi, se rasfata.

Sugarul doarme aproximativ 20 de ore. In urma epuizarii rapide si intense a energiei copilului, isi face aparitia somnul de lunga durata.

Specialistii spun ca in primul an de viata copilul trece prin perioada orala, deoarece gura este cel mai activ mijloc de a cunoaste lumea in aceasta perioada. Trebuie sa ne asiguram ca obiectele pe care micutul le duce la gura sunt curate, nu se descompun, nu inteapa sau taie si sa-l lasam sa exploreze lumea cu gurita. Spre finalul perioadei de sugar, copilasul incepe sa muste.

De la o fiinta care in primele zile de viata nu stie decat sa doarma si sa suga de la sanul mamei, copilasul ajuns la sfarsitul perioadei de sugar, inceape sa mearga, incepe sa vorbeasca si sa-si formeze personalitatea.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri