Camera in care doarme copilul trebuie sa fie curata, bine aerisita, nu foarte calduroasa (aproximativ 18- 20 grade Celsius).
Cum adormim bebelusul?
Dupa o vreme, sa iti adormi puiul devine o intreaga lupta, deoarece cantecele obisnuite si leganatul nu mai sunt eficiente. Dupa ce se hraneste si adoarme la sanul mamei, ii poti canta si il poti mangaia usor.
Poti incerca sa-i sustii capul pe umarul tau si sa il legeni intr-un scaun care se balanseaza.
Problema cea mai mare cand adormi bebelusul este ca, dupa ce acesta a adormit, orice miscare brusca il poate trezi si atunci trebuie sa luati totul de la capat. Momentul in care mergi cu bebelusul adormit spre patut si momentul in care il puneti in patut sunt cruciale.
Incearca sa adormi copilasul cat mai aproape de patut, astfel ca distanta parcursa cu copilasul adormit sa fie cat mai scurta. Daca in momentul in care l-ai pus in patut a deschis ochii, zambeste-i, mangaie-l astfel ca daca te simte pe tine, mama, se simte in siguranta si are tendinta de a adormi la loc.
Evita sa faci zgomot, miscarile trebuie sa fie cat mai precise si line.
Inainte de a pleca de langa patut, canta-i un cantecel de leagan, nu-l lasa singur brusc pentru ca daca nu-ti mai simte prezenta se poate trezi.
Relatia dintre hrana si somn
In primele cateva saptamani, bebelusul se trezeste din somn numai pentru a manca, ca apoi sa adoarma la loc satisfacut.
Daca copilasul este hranit natural, de la sanul mamei, alaptarea trebuie facuta cat mai des, deoarece laptele matern este usor de digerat de catre sistemul digestiv al bebelusului si astfel, i se face foame la intervale scurte de timp.
Alimentatia de la sanul mamei este o sarcina dificila si epuizanta pentru nou-nascut si se poate intampla ca acesta sa adoarma la san chiar inainte de a fi terminat masa.
Pentru un somn linistit in timpul noptii se recomanda plimbarea zilnica a copilasului in aer liber, respectarea ritualului pentru baie care sa nu fie prea indepartata fata de ora de culcare, decalarea orarului de somn cu cateva minute pentru ca bebelusul sa fie mai obosit si sa doarma profund.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară