Soarele, ca si aerul, stimuleaza circulatia, respiratia, inlesneste digestia si sporeste pofta de mancare, dar are si un rol deosebit de important in activarea vitaminei D, care creste absorbtia calciului, necesar in prevenirea rahitismului.
Pana la varsta de 3 luni, copilul va beneficia de soare prin intermediul plimabrilor in aer liber. Dupa aceasta varsta, baile de soare se vor face prin expunere directa, crescand treptat durata acesteia pana la 20-30 de minute (prima baie de soare va dura 2 minute). Temperatura aerului nu trebuie sa fie mai mica de 25 C si de asemenea trebuie evitata canicula.
Copilul va fi dezbracat complet, purtand bineinteles pe cap o caciulita care sa-l protejeze de insolatii. Dupa baia de soare, bebe trebuie lasat la umbra sa se linisteasca si trebuie stropit cu putina apa, apoi imbracat cu hainute usoare si lasat sa doarma la umbra.
In timpul verii, expunerile la soare se vor face timp de cate o luna de zile in fiecare zi (30 de sedinte), facand o pauza de 2 saptamani in care se vor face numai plimbari in aer liber.
Gimnastica sugarului
Gimnastica stimuleaza toate functiile organismului si influenteaza benefic sistemul nervos. Exercitiile fizice pot fi incepute de la varsta de 3 luni, la inceput 2 minute, crescand treptat durata pana la 15 minute de exercitiu fizic. Este bine ca exercitiile sa fie efectuate in fiecare seara, inante de baia sugarului.
La inceput aceasta gimnastica va fi de fapt un masaj al bebelusului, dupa care, masajul se va transforma in exercitii.
In primele sedinte de gimnastica, copilul va invata sa se prinda cu manuta de degetul aratator al mamei. Apoi exercitiile pot consta in: incrucisarea bratelor si picioarelor alternativa in ambele sensuri, ridicarea manutelor de-a lungul corpului si coborarea lor, flectarea picioruselor pe abdomen- facand “bicicleta”.
Gimnastica ajuta la pregatirea sugarului pentru statul in sezut si mersul in picioare, iar tonifierea muschilor abdominali si toracici imbunatatesc respiratia.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?