Bebelusii plang din nenumarate motive, aceasta fiind prima modalitate prin care ei comunica cu cei din jur. Micutii folosesc exclusiv plansul ca mod de comunicare numai pana la 9-12 saptamani de viata, cand incep sa gangureasca si sa bolboroseasca.

Bebelusii plang din nenumarate motive, aceasta fiind prima modalitate prin care ei comunica cu cei din jur. Micutii folosesc exclusiv plansul ca mod de comunicare numai pana la 9-12 saptamani de viata, cand incep sa gangureasca si sa bolboroseasca.

Cand bebelusul vine pe lume, prima cale de a interactiona cu ceilalti dupa ce i se taie cordonul ombilical este tot plansul. Acest prim tipat ne arata ca nou-nascutul si-a umplut plamanii cu aer si incepe sa respire.

Plansul este un comportament complex, el putand arata foamea, discomfortul, durerea, plictiseala si nevoia de atentie, furia.

Partea interesanta pentru proaspetii parinti este sa distinga intre diferitele tipete ale bebelusului si ce anume semnifica fiecare. Cu timpul, fiecare parinte incepe sa stie dupa tonalitatea plasetului cam ce nevoie are bebelusul sau.

Plansul este cel mai frecvent cauzat de stari de disconfort fizic sau psihic: foamea, schimbarile de temperatura, sunetele ascutite si intense sau de suprastimulari momentane. Aceste suprastimulari scad in intensitate pe masura ce copilul se obisnuieste cu mediul extrauterin.

S-a demonstrat ca inregistrarea si redarea propriului plans il determina pe bebe sa se opreasca din plans, iar la copilul aflat intr-o stare de bine, el nu induce plansul- semn ca cel mic isi recunoaste propriul plans.

Foamea este cea mai frecventa cauza de plans, deoarece stomacul bebelusului nu are o capacitate mare, iar daca el primeste lapte de mama nu se poate sti cu siguranta cat mananca bebe. Asa ca, primul lucru la care apeleaza orice parinte pentru a-si linisti odorul din plans este mancarea.

Disconfortul cauzat de scutecul ud si murdar, de febra sau de senzatia de racoare este indeajuns de iritant pentru a-l face pe bebelus sa planga.

Daca sugarul nu vrea sa adoarma singur, plansul poate fi un fel de chemare, astfel el instiintandu-si mama sa vina sa-l ia in brate si sa-l legene ca sa adoarma.

Cateodata, bebelusul isi arata prin intermediul plansului nevoia de atentie, faptul ca este plictisit si vrea sa fie inveselit putin.

Bineinteles, plansul poate ascunde o problema mai serioasa cu care se confrunta bebelusul. Daca tipetele copilului se intensifica dintr-o data fara niciun motiv aparent sau se aud altfel decat de obicei, este bine ca micutul sa beneficieze de un consult medical pentru a exclude o afectiune organica (boala).

Continutul plansului se schimba de-a lungul primului an de viata al copilului, facand loc si altor stari psihologice cum sunt nevoia de atentie, frustrarea sau nemultumirea.

Un articol de Simona Prodanoiu
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri