IN ACEST ARTICOL:
Daca in anotimpul rece predomina afectiunile respiratorii, in anotimpul cald sunt frecvente tulburarile aparatului digestiv la sugar.
Care sunt semnele si simptomele bolii diareice a sugarului?

Se observa o scaderea a poftei de mancare a micutului insotita de greata, varsaturi si scaune moi, apoase cu mucus si foarte numeroase.

Din cauza varsaturilor si scaunelor repetate, copilul pierde apa din organism si scade in greutate. Unoeri poate aparea si febra usoara (pana la 38C).

Cand se observa primele semne de diaree, alimentatia trebuie oprita si trebuie consultat medicul.

Ce e de facut?

Majoritatea cazurilor de afectiune digestiva sunt destul de usoare si ele se pot trata acasa de catre mama, la indicatiile medicului. Copilul nu trebuie sa bea decat ceai neindulcit pentru a-i pune intestinul in repaus si a-l reechilibra hidric, deoarece prin varsaturi si scaune masive pierde apa si se deshidrateaza.

Realimentarea micutului se va face treptat, in cantitati mici la recomandarile medicului, hranindu-l cu alimente dietetice.

Cand exista motive de ingrijorare?

In infectiile severe cu germeni ai febrei tifoide sau ai dizenteriei, poate aparea un aspect de imbolnavire grava a sugarului, care ii ameninta viata, numita toxicoza.

Starea generala a celui mic se inrautateste, varsaturile sunt mai abundente si apare diareea masiva care nu se opreste la repaus alimentar (chiar si cand copilul nu mananca nimic are diaree). Copilul scade mult si rapid in greutate, pielea i se usuca, nu urineaza si nu are saliva (semn de deshidratare).

In aceasta situatie trebuie anuntat imediat medicul, tratamentul bolii facandu-se numai in spital.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri