Prin repetare si imitare, copilul va dezvolta limbajul si va incepe sa inteleaga cuvintele si actiunile. Astfel ca, atunci cand ii arati un obiect, asociaza-l imediat cu actiunea corespunzatoare lui: daca ii arati un catel intreaba-l “Unde e ham?”; repeta-l mereu si copilul va incepe sa-ti arate cu degetul locul in care catelul se afla de obicei. La fiecare lucru pe care il faceti impreuna vorbeste-i si denumeste actiunea: ”papa”, “caca”, “nani” etc.
Spre sfarsitul primului an de viata, copilul va percepe intelesul unor cuvinte si actiuni, va recunoaste persoane si obiecte si astfel va incepe sa rosteasca primele sale cuvinte; ce-i drept, cuvinte simple si scurte, dar cuvinte: “mama”, “tata”, “papa”, “apa”, “da”, “pa” etc.
Nu in ultimul rand, jucariile au un rol bine definit in dezvoltarea si educatia copilului micut, contribuind la armonizarea psihicului si mentinand buna dispozitie. Jucaria are rolul de a inveseli copilul, participand la sanatatea atat fizica, cat si psihica a micutului- un copil care nu se joaca este cel mai probabil bolnav.
Jocul reprezinta pentru sugar nu numai o distractie, ci si o modalitate prin care el face cunostinta cu mediul inconjurator si invata lucruri interesante.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară