Prin repetare si imitare, copilul va dezvolta limbajul si va incepe sa inteleaga cuvintele si actiunile. Astfel ca, atunci cand ii arati un obiect, asociaza-l imediat cu actiunea corespunzatoare lui: daca ii arati un catel intreaba-l “Unde e ham?”; repeta-l mereu si copilul va incepe sa-ti arate cu degetul locul in care catelul se afla de obicei. La fiecare lucru pe care il faceti impreuna vorbeste-i si denumeste actiunea: ”papa”, “caca”, “nani” etc.
Spre sfarsitul primului an de viata, copilul va percepe intelesul unor cuvinte si actiuni, va recunoaste persoane si obiecte si astfel va incepe sa rosteasca primele sale cuvinte; ce-i drept, cuvinte simple si scurte, dar cuvinte: “mama”, “tata”, “papa”, “apa”, “da”, “pa” etc.
Nu in ultimul rand, jucariile au un rol bine definit in dezvoltarea si educatia copilului micut, contribuind la armonizarea psihicului si mentinand buna dispozitie. Jucaria are rolul de a inveseli copilul, participand la sanatatea atat fizica, cat si psihica a micutului- un copil care nu se joaca este cel mai probabil bolnav.
Jocul reprezinta pentru sugar nu numai o distractie, ci si o modalitate prin care el face cunostinta cu mediul inconjurator si invata lucruri interesante.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?