Cand iti vei aduce nou-nascutul acasa de la maternitate, el inca va avea un mic rest al cordonului ombilical, care necesita atentie si ingrijire corecta din partea ta, pentru a nu se infecta.
Cand iti vei aduce nou-nascutul acasa de la maternitate, el inca va avea un mic rest al cordonului ombilical, care necesita atentie si ingrijire corecta din partea ta, pentru a nu se infecta.

Cordonul ombilical reprezinta legatura stabilita pe tot parcursul sarcinii dintre organismul tau si al fatului; prin intermediul cordonului ombilical fatul primeste substante nutritive si oxigen. La nastere, medicul taie cordonul ombilical al nou-nascutului, moment in care micutul incepe sa respire cu ajutorul propriilor plamani.

Restul cordonului se usuca si cade in aproximativ 2 saptamani; dupa ce cordonul ombilical se usuca si cade, ramane o cicatrice care se va vindeca si va lasa apoi in urma buricul lui bebe.

Pana ce cicatricea ombilicala se va vindeca, trebuie sa mentii zona curata si uscata pentru a favoriza formarea crustei si a evita infectarea ei.

Iata cateva sfaturi despre cum poti ingriji corect ombilicul nou-nascutului:

Nu acoperi zona ombilicului cu pansamente, deoarece cu cat este mai expusa la aer, cu atat ea se va vindeca mai repede.

Dupa ce ii faci baie micutului, daca restul cordonului ombilical nu s-a cicatrizat, sterge usor zona cu un tampon de vata sau de tifon inmuiat in ceai de musetel, alcool medicinal sau apa calduta, apoi las-o sa se usuce sau usuc-o usor prin tamponare cu un prosop moale, curat.

Ai grija ca scutecul bebelusului sa nu acopere ombilicul nevindecat- tine scutecul mai jos de zona ombilicului, deoarece poate mentine umezeala si poate incetini vindecarea. Daca te ingrijorezi in privinta scutecelor, poti folosi scutece care au o gaura in zona ombilicala, special conepute pentru nou-nascutii la care cicatricea ombilicala nu s-a vindecat.

Uneori este posibil ca la nivelul ombilicului sa apara usoare sangerari. Nu te ingrijora deoarece cantitatea de sange este nesemnificativa. Ai grija cum abordezi ombilicul, deoarece aceasta este o zona sensibila si fara sa vrei poti rupe crusta formata, producand sangerari.

Cand restul cordonului ombilical este gata de vindecare, exista posibilitatea ca la acest nivel sa apara un miros ciudat si unele scurgeri de lichid clar amestecat cu sange. Nu te alarma; trebuie doar sa cureti mai frecvent ombilicul cu alcool medicinal.

Daca observi ca pielea din jurul ombilicului s-a inrosit, zona este umflata si calda si apare o secretie urat mirositoare, este posibil ca ombilicul nou-nascutului sa se fi infectat si trebuie sa consulti imediat medicul pediatru, care iti va recomanda niste creme care sa grabeasca vindecarea, si eventual antibiotice daca infectia este serioasa.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri