Recoltarea si pastrarea sangelui din cordonul ombilical al bebelusului poate fi o decizie salvatoare de viata, ce-i drept foarte costisitoare.
Recoltarea si pastrarea sangelui din cordonul ombilical al bebelusului poate fi o decizie salvatoare de viata, ce-i drept foarte costisitoare.

Unii parinti depoziteaza sangele din cordonul ombilical al bebelusului lor in banci de sange in principal pentru a fi asigurati din punct de vedere psihic- in caz ca se intampla ceva micutului, sa stie ca au facut tot ce le statea lor in putinta pentru a-l ajuta, in ciuda faptului ca exista o mare posibilitate sa nu aiba niciodata nevoie sa-l foloseasca.

Specialistii au demonstrat ca celulele sangelui din cordonul ombilical au potentialul de a trata anumite boli ale sangelui si ale sistemului imun. Primul transplant de sange din cordonul ombilical s-a realizat la Paris, in anul 1989, sangele fiind folosit pentru tratarea anemiei Fanconi.

Sangele din cordonul ombilical contine o cantitate mare de celule stem, sau celule susa, care sunt precursoarele tuturor celulelor din organism (fiecare tesut si organ s-a dezvoltat dintr-o astfel de celula stem). Celulele stem dau nastere de asemenea si celulelor care alcatuiesc sangele (trombocite, eritrocite- globule rosii, leucocite- globule albe).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Unghiile cu efect cromat, tendința primăverii

Ce afectiuni se pot trata cu celule stem din sangele cordonului ombilical? Boli grave ale sangelui si ale sistemului imun- leucemii, limfoame, anemii grave, sindroame de imunodeficienta-, cancer, tumori cerebrale, afectiuni oculare grave, distrofia musculara, bolile hepatice, diabetul, bolile cardiace si multe altele- se pot trata prin transplant de celule stem sanatoase de la un donator compatibil la persoana care este bolnava.

Daca familia se decide sa apeleze la serviciile unei banci de sange, atunci trebuie sa stie ca totul trebuie aranjat cu cel putin 3 luni inainte de nastere. Compania contractata furnizeaza un kit de recoltare ca va fi folosit la nastere de catre medicul care aduce pe lume copilul. Apoi, sangele este transportat si inregistrat la banca de sange, unde va astepta pana ce va fi nevoie sa fie folosit. In scurt timp, familia va fi instiintata daca in urma analizelor facute sangelui acesta s-a dovedit viabil pentru folosire sau nu.

Sangele recoltat la nastere din cordonul ombilical al nou-nascutului reprezinta o sursa de celule stem tinere, care pot fi folosite in cazul in care copilul sau un alt membru al familiei ar avea vreodata nevoie de un transplant de celule stem, fara sa mai fie nevoie de un donator care nu are niciun grad de rudenie cu familia respectiva.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri