IN ACEST ARTICOL:
Dupa lungi ore de travaliu, in sfarsit faci cunostinta cu bebe pentru prima data. In urmatoarele ore de la nastere, in timp ce tu te odihnesti, echipa medicala si bebe vor avea ceva treaba, asigurand ingrijirea nou-nascutului pana ce iti este permis sa-l iei acasa.

5. Hranirea nou-nascutului

Daca te simti in stare, iti poti alapta bebelusul imediat dupa nastere. Micutul este de obicei vioi dupa nastere si este pregatit sa-si cunoasca mamica. Daca ai nascut prin cezariana, atunci trebuie sa ai putina rabdare, deoarece secretia lactata isi face aparitia putin mai greu.

Daca nu iti poti hrani copilul cu lapte de san, trebuie sa primeasca formule de lapte speciale pentru nou-nascuti, si nu lapte de vaca sau lapte praf integral, care nu se preteaza la indeplinirea nevoilor nutritive ale nou-nascutului.

6. Teste si analize

Medicul poate recomanda efectuarea unor teste pentru a vedea daca micutul are o afectiune, cum ar fi: hipotiroidism congenital, fenilcetonurie, galactozemie, tirozinemie, HIV, toxoplasmoza, fibroza chistica etc.

7. Prevenirea rahitismului

Deoarece este o afectiune frecventa, prevenirea rahitismului incepe inca din maternitate. Lui bebe i se administreaza pe cale orala calciu si vitamina D. Se va continua administrarea in dozele prescrise de medic timp de 18 luni indiferent de anotimp, iar dupa cele 18 luni se va administra calciu in fiecare an pana la pubertate, in sezonul rece.


8. Vaccinarea BCG

Din cauza faptului ca tara noastra are o incidenta mare a tuberculozei, in maternitate bebe va fi vaccinat impotriva ei la cateva zile de la nastere, cand va atinge greutatea de 2500 g.

Daca nou-nascutul este sanatos, veti fi externati la maxim 4 zile de la nastere. Dupa toate ingrijirile, analizele si testele pe care le primeste, bebe este pregatit in sfarsit sa mearga acasa.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri