Majoritatea parintilor au impresia ca aparitia dentitiei are loc numai in perioada de sugar si consta in umflarea gingiei si dureri inainte si dupa ce dintele erupe. De fapt procesul nu este asa de simplu. Dezvoltarea dintilor de lapte are loc devreme, in viata intrauterina (cam in luna a5a de sarcina), cand ei se formeaza sub gingie pentru a erupe mai tarziu pe masura ce bebe creste.
Primul examen stomatologic ar trebui sa aiba loc in jurul varstei de 1 an, pentru a descoperi eventualele semne de carie.

Se recomanda inceperea periajului de la 4 luni cu periute speciale, moi si mici si cu pasta de dinti pentru copii; periajul trebuie facut cu apa de la robinet deoarece contine fluor (cea imbuteliata nu contine fluor). Cam la varsta de 2 ani, copilul trebuie sa treaca la un alt model de periuta de dinti, corespunzator varstei, cu manerul mai solid si parul moale si rar.

Specialistii nu recomanda ca micutul sa fie lasat sa adoarma cu biberonul cu lapte sau cu alte lichide dulci, deoarece favorizeaza aparitia cariei de biberon.

Cum se poate ameliora durerea?

Muscatul face bine bebelusului si ii amelioreaza durerea, astfel ca poti sa-i oferi un inel gingival. Si suzeta face minuni, calmand copilul astfel ca ia-ti gandul de a-l dezvata de ea chiar in clipele acestea.

Unii copii prefera sa suga o carpa umeda pentru a-si ameliora durerea, sau sa manace ceva inghetat (o bucatica de fruct inghetat de exemplu). Gheata reduce durerea si umflarea gingiei.

Medicii recomanda si acetaminofen (Paracetamol sau Tylenol) pentru ameliorarea durerilor si calmarea micutului.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri