Intre bebe si biberon e ca o poveste de dragoste, care are un final tragic atunci cand intervii tu si incerci sa-i iei dragostea din manute. Bebelusul se ataseaza de biberon, devenind dependent de el mai ales la culcare.
Specialistii recomanda sa-l dezveti pe micut de biberon in jurul varstei de 1 an, deoarece oricat ar fi de placut biberonul, el are si neajunsuri: favorizeaza aparitia cariei de biberon, incurajeaza mesele bazate in principal pe lapte atunci cand copilul ar trebui hranit cu alimente solide, creeaza dependenta emotionala- copilul nu mai adoarme fara biberon, il considera prietenul sau.La varsta de un an, bebelusii sunt indeajuns de bine dezvoltati fizic si au capacitatea necesara sa tina in mana o canuta si sa bea din ea, in plus, sunt mai preocupati sa faca pe plac parintilor decat copiii mai maricei, astfel ca ai mai multe sanse de reusita daca vrei sa scapi de biberon.
Este important sa intervii treptat si lent, dar sa fii perseverenta. Iata cateva sfaturi despre cum poti sa-l dezveti pe bebe de pretiosul biberon:
• De la inceput, nu-i permite copilului sa ia biberonul cu el peste tot, mai ales in pat, astfel nu se va mai atasa asa de tare de acest obiect. Incearca sa-l asociezi mai degraba cu alaptatul si da-i-l numai atunci cand il tii in poala ta, ca si cand ar suge la san.
• Daca bebe a facut o pasiune nebuna pentru biberon, ai putea macar sa inlocuiesti laptele din biberon cu apa plata, astfel ca nu va exista pericolul aparitiei cariei de biberon, poate ca apa “chioara” nu-i va placea atat de mult si va renunta singur.
• Cumpara o cescuta si un pai special! Este important cum arata cescuta, pentru ca daca ii va placea, atunci o va accepta mai usor. Poate si un pai ar fi de ajutor la inceput… unii bebelusi refuza sa bea direct din cana si accepta paiul.
• Incepi prin a reduce treptat numarul de biberoane de lapte pe care le papa bebe, in deosebi cele de la mesele mai importante, inlocuindu-le cu cate o ceasca de laptic. Bea si tu impreuna cu el, astfel ii vei arata cum oamenii mari beau din cani si va dori sa fie si el asemeni tie, sa-ti intre in gratii.
• Daca ai alaptat pana spre sfarsitul primului an de viata al lui bebe, nu-i mai “prezenta” biberonul, da-i direct ceasca, va fi mai greu, dar macar nu te vei chinui sa-l dezveti si de san si apoi si de biberon.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară