Refluxul gastric este o afectiune frecventa cu care parintii se confrunta destul de des, mai ales dupa mesele bebelusilor. Dar aceasta afectiune se vindeca usor pe masura pe bebe creste si sistemul lui digestiv se dezvolta- de obicei pana la 12 ani refluxul gastric acid dispare.
Refluxul gastric este o afectiune frecventa cu care parintii se confrunta destul de des, mai ales dupa mesele bebelusilor. Dar aceasta afectiune se vindeca usor pe masura pe bebe creste si sistemul lui digestiv se dezvolta- de obicei pana la 12 ani refluxul gastric acid dispare.

Ce cauzeaza refluxul acid?

Sistemul digestiv al lui bebe nu este inca definitivat si adaptat in totalitate nevoilor alimentare, asa ca muschii ce opresc mancarea sa ia calea inversa prin esofag sunt putin cam slabi, iar alimentele amestecate cu suc gastic acid trec din stomac in esofag, producand refluxul. Adesea bebelusii cu reflux varsa dupa mese toata mancarea.

Daca observi ca bebelusul tau varsa la fiecare masa, atunci consulta pediatrul- el te va sfatui tot ce este nevoie sa faci pentru sanatatea lui bebe!

Cum se manifesta refluxul gastric?

In majoritatea cazurilor, varsaturile dupa mese si scuipatul reprezinta principalele semne ale acestei afectiuni. Bebe plange, are dificultati la inghitit, la respirat si scade mult in greutate, tocmai de la varsaturile care nu-i dau pace. Uneori poate aparea si febra, dar nu este obligatoriu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Digestie ușoară după o masă copioasă

Ce poti sa faci pentru a imbunatati starea bebelusului?

Pentru ca stomacelul lui este micut, evita supraincarcarea lui si da-i lui bebe sa manace putin, dar des. De asemenea, orele de masa trebuie sa fie fixe. Conteaza si mediul in care bebelusul “ia masa”, acesta trebuie sa fie linistit pentru a nu-l stresa pe micut.

Nu-l lasa sa manace culcat pentru ca astfel favorizezi refluxul, tine-l vertical si ajuta-l sa eructeze dupa fiecare masa- astfel se va mai elibera din presiunea care apasa pe stomacul sau.

Cum spunem mereu, laptele de mama este cel mai bun aliment, asa ca nu ezita si alapteaza-l pe micut- laptele de mama nu ii poate face rau!

Daca bebelusul este hranit cu mancare solida sau formule, discuta cu medicul cum ii poti subtia mancarea, sa aiba o consistenta scazuta, adaugand mai multa apa.

La culcare, asigura-te ca micutul nu doarme complet intins si aseaza-l cu capul intr-o parte si cu trunchiul usor mai ridicat decat restul corpului (din cauza fortei gravitationale nu se mai produce astfel refluxul gastric in timpul somnului).

Nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare cu refluxul gastric acid! Atat timp cat respecti niste minime masuri pentru a imbunatati sanatatea lui bebe, iar vizitele la pediatru sunt regulate, micutul tau va fi sanatos si fericit, iar tu vei fi un parinte multumit!

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri