Marirea de volum a sanilor poate fi primul semn de sarcina. In perioada sarcinii, sanii trec prin niste transformari care au scopul de a-i pregati pentru a produce minunatul laptic, cel mai bun aliment pentru bebe. Dar cum are loc acest proces? Cum produc sanii lapte?
Marirea de volum a sanilor poate fi primul semn de sarcina. In perioada sarcinii, sanii trec prin niste transformari care au scopul de a-i pregati pentru a produce minunatul laptic, cel mai bun aliment pentru bebe. Dar cum are loc acest proces? Cum produc sanii lapte?

Glandele mamare impreuna cu canalele galactofore se dezvolta si se pregatesc pentru a-si indeplini scopul, acela de a alapta, inca din perioada intrauterina, atunci cand tu, mamico, incepusesi sa te dezvolti. Dar stau latent pana la pubertate, atunci cand secretia de estrogeni le stimuleaza cresterea; astfel ca, in perioada sarcinii glanda mamara atinge apogeul dezvoltarii tocmai pentru a satisface nevoile nutritive ale fiintei ce ia nastere.

Inainte de sarcina, glanda mamara este alcatuita in principal din testut de sustinere, canalele galactofore si tesut adipos. In tesutul adipos este distribuita o retea de ducte, canalele galactofore, care se termina fiecare in cate un “buchet” de micuti saculeti, numiti alveole. Buchetul de alveole formeaza impreuna lobuli, iar mai multi lobuli formeaza un lob. Fiecare san contine aproximativ 20 de astfel lobi cu cate un canal galactofor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Principiile de bază ale mașinii CNC Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

In perioada sarcinii, placenta stimuleaza eliberarea de estrogen si progesteron, care contribuie la cresterea numarului si marimii canalelor galactofore (sanul se mareste in dimensiuni cu pana la 0,5- 1 kg), fapt ce determina stimularea procesului de lactatie.

In primul trimestru de sarcina glanda mamara se dezvolta rapid, iar in cel de-al doilea trimetru este pregatita sa-si exercite functia. Astfel ca vei putea alapta fara probleme chiar si un bebelus nascut mai devreme decat te-ai fi asteptat.

Inauntrul alveolelor este produs laptele. Tesutul muscular din jurul lor se contracta si apasa alveolele, iar laptele este astfel impins prin canalele galactofore care se deschid la nivelul mamelonului. Chiar sub areola, laptele poate fi stocat si astfel este permisa acumularea de lapte pana la urmatoarea masa la san.

Din a cincea sau a sasea luna de sarcina glanda mamara incepe sa produca lapte, care poarta denumirea de colostru. Colostrul se mentine inca 2-3 zile dupa nastere pentru a asigura nevoile nou-nascutului, pana la instalarea secretiei lactate mature.

Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Canapea fixă sau extensibilă: cum faci alegerea corectă? Caria dentară – ce este și cum se tratează

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri