Stiai ca bebelusul se naste cu niste reflexe, numite reflexe neconditionate care dureaza numai cateva luni? Este bine sa stii cate ceva despre reflexele unui bebelus pentru a nu te ingrijora atunci cand ele isi fac aparitia.
Stiai ca bebelusul se naste cu niste reflexe, numite reflexe neconditionate care dureaza numai cateva luni? Este bine sa stii cate ceva despre reflexele unui bebelus pentru a nu te ingrijora atunci cand ele isi fac aparitia.

In ceea ce priveste dezvoltarea psihica a nou-nascutului, inca din prima luna de viata apar reflexele. Exista reflexe neconditionate (cu care micutul s-a nascut) si reflexe conditionate. Printre reflexele neconditionate se numara: reflexul de alimentare, de orientare (tresare la zgomot), de agatare (daca i se da un pix in mana, il strange), reflexul de aparare (clipitul). Reflexele conditionate sunt cele pe care le invata nou-nascutul in aceasta prima luna de viata, si ele sunt in principal legate de alaptare, de cautarea sanului si de supt.

Care sunt reflexele neconditionate si cum le recunosti?

Reflexul de orientare (tresaririle)- Acest reflex intervine atunci cand micutul schimba pozitia capului brusc, cand simte ca ii cade capul pe spate, cand il sperie cineva sau ceva (un zgomot puternic). Bebelusul intai va departa mainile si picioarele si isi va arcui gatul, iar apoi va aduce mainile si picioarele in pozitia initiala, ca si cand s-ar apara. Este posibil ca acest reflex sa fie insotit si de plans.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare

Reflexul de alimentare- Pentru cateva luni acest reflex va fi in permanenta prezent, deoarece cu ajutorul sau bebe “cauta” sanul mamei si hrana ce i se ofera. Vei vedea ca atunci cand il mangai usor pe obraz va intoarce capul spre degetele tale, crezand ca este vorba de sanul mamei.

Reflexul de agatare- Vei vedea ca bebelusul va strange pumnul daca ii vei pune vre-un obiect in palma. Acesta este modul prin care micutii incep sa exploreze lumea, dar va disparea la varsta de 5- 6 luni, atunci cand intervin reflexe mai complexe ce suplinesc aceste functii.

Reflexul de a pasi- Vei oberva ca atunci cand sta la orizontala, micutul da mult din picioare, iar daca il iei in brate (de subsuoara) si il sprijini cu piciorusele de o suprafata plana, vei vedea ca va incerca sa faca cativa pasi in ciuda faptului ca va invata sa mearga peste mult timp.

Discuta cu medicul pediatru si cere-i informatii despre reflexele pe care ar trebui sa le aiba bebelusul tau, asa vei sti daca se dezvolta armonios fizic si psihic.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri