Bebelusul nu are inca un sistem digestiv suficient de bine dezvoltat incat sa digere alte alimente in afara de lapte si nici nu poate stoca alimentatia astfel incat o masa copiasa sa ii ajunga pentru cateva ore bune asa cum se intampla in cazul adultului. Mai mult, volumul gastric al bebelusului este destul de mic si atunci cand primeste hrana reflexul digestiv este de a elimina materiile fecale. Sucurile sale digestive sunt foarte slabe ca actiune si nu pot digera decat laptele in primele luni.
Alimentatia naturala a sugarului pana la varsta de 1 an
Va vom prezenta scehamtic care este alimentatia sugarului pana la varsta de 1 an, insa nu trebuie sa urmati intocmai ceea ce va spunem noi ci in primul rand trebuie sa urmati sfatul medicului pediatru, care va va da informatiile necesare cu privire la hrana bebelusului in functiile de particularitatile sale individuale.Ce si cat trebuie sa manance bebelusul in primul an de viata?
Greutatea medie la nastere a unui bebelus este de 3 kg, insa se admite ca fiind normala o mica variatie fata de aceasta greutate (plus/minus 500g).
In prima luna: sugarul primeste 7 mese pe zi prin alaptare.
In luna a doua va primi 6 mese pe zi, insa pe langa lapticul primit de la mama copilului i se va da si suc de fructe (natural, obtinut in casa). Sucul se introduce progresiv, cate o lingurita in plus pe zi, incepand cu prima zi a lunii va primi o lingurita si tot asa pana la 30 de lingurite in ultima zi a lunii.
In luna a treia copilul va primi 6 mese de laptic pe zi si sucul de frcute, dar se mai adauga si supa de legume si zarzavat.
La trei luni si jumatate, cand bebelusul ar trebui sa aiba aproximativ 5 kg, va ajunge la maximul de lichid admis pe zi: 1 litru de lichide, cantitate ce se va mentine pana la 1 an. Aceasta cantitate de lichid se recomanda a fi reparizata in 4 mese, 250ml/ masa.
Astfel, la 4 luni, va primi 4 mese pe zi compuse din laptic de la mama, suc de fructe, supa de zarzavaturi si se mai adauga fainoase, lapte cu gris sau cu faina dextrinizata.
La 5 luni bebelusul primeste tot in 4 mese alimentele admise pana acum la care se mai adauga merele rase cu biscuiti. In a doua jumatate a lunii mai primeste supa de carne de pui, galbenus fiert de ou dar si pireuri de legume (puteti adauga si unt).
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice