IN ACEST ARTICOL:
Bebelusul nu are inca un sistem digestiv suficient de bine dezvoltat incat sa digere alte alimente in afara de lapte si nici nu poate stoca alimentatia astfel incat o masa copiasa sa ii ajunga pentru cateva ore bune asa cum se intampla in cazul adultului. Mai mult, volumul gastric al bebelusului este destul de mic si atunci cand primeste hrana reflexul digestiv este de a elimina materiile fecale. Sucurile sale digestive sunt foarte slabe ca actiune si nu pot digera decat laptele in primele luni.

La 6 luni i se mai introduce in alimentatie branza de vaci si iaurtul.

La 7 luni bebelusul are voie sa mai manance si supe de carne (si altceva decat pasare), de oase, creier si ficat fript sau fiert si pasat.

La 8 luni are voie pilaf, carne tocata si budinca de carne.

La 9 luni are voie mai mult la dulce, putand manca creme usoare sau ciar frisca. Se mai introduc: mamaliga, borsul de perisoare, mancaruri de verdeturi precum urzici sau spanac dar si altele.

La un an copilul are voie sa manance tot ceea ce se considera a fi hrana sanatoasa si ar trebui sa ajunga la greutatea de 9 kg.

Ce trebuie sa mai stiti

Prin diversificarea precoce a hranii bebelusului (in limitele medicale admise – din luna a treia) necesarul de vitamine si minerale va fi mai bine acoperit.

De asemenea pentu sugari vitamina D este indispensabila pentru buna dezvoltare a organismului si mai ales a sistemului osos. Astfel ca pentru a preveni rahitismul se recomanda administrarea de vitamina D sub forma de picaturi sau injectii inca din prima luna de viata.

Aimentele noi se vor introduce de fiecare data in perioade de sanatate ale bebelususlui. Daca unul din alimentele introduse este respins de copil, se va reveni cu acesta in hrana micutului insa sub alta forma de preparare (amestecat cu alte alimente de exemplu).

Volumul de hrana trebuie in general sa corespunda apetutului micutului, iar celor inapetenti (in perioadele de boala) li se va administra un volum mai mic de hrana, insa aceasta trebuie sa fie concentrata (numai la indicatia medicului pediatru).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri