In Romania 2 din 3 copii cu varsta de 1 an sufera de anemie legata de deficienta de fier (anemie feripriva). Care sunt cauzele si ce masuri putem lua, ne spune Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
O meta-analiza realizata asupra studiilor publicate in ultimii 20 de ani si publicata in Jurnalul Societatii Braziliene de Pediatrie in anul 2005, arata ca, pentru fiecare luna in care copiii in varsta de 1 an sunt hraniti cu lapte de vaca neadaptat, s-a observat o reducere a nivelului de hemoglobina a acestora cu 2g/l. Este de inteles astfel recomandarea Societatii Europene de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica: „Laptele de vaca este o sursa saraca in fier. Nu trebuie folosit ca masa de lapte principala inainte de 12 luni.”

Anemia feripriva este cea mai frecvent intalnita deficienta nutritionala la nivel mondial. Unele tari au facut pasi importanti in prevenirea acesteia prin imbunatatirea standardelor nutritionale din alimentatia sugarilor si copiilor pana la varsta de 3 ani.

Introducerea laptelui de vaca la o varsta timpurie poate provoca urmatoarele efecte nocive:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

• o crestere semnificativa a riscului anemiei feriprive;
• alergie la proteinele laptelui de vaca;
• microhemoragii intestinale;
• supraincarcare osmotica renala si cresterea pierderilor de apa;
• acidoza metabolica;
• hiperamoniemie prin aport excesiv de proteine;
• hiperazotemie.

In concluzie, este extrem de important si mai usor sa ne concentram asupra prevenirii deficientelor nutritionale decat asupra tratamentului lor.

Prof. Dr. Dimitrie Dragomir
Presedintele Societatii Romane de Pediatrie; Catedra de Pediatrie si Neurologie Pediatrica “Dr. Victor Gomoiu” ; Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti;


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri