Cand sunt firesti varsaturile la bebelus?
In general dupa ce a fost alaptat bebelusul poate regurgita, aceasta pentru ca sfincterul muscular dintre esofag si stomac nu este suficient dezvoltat pentru a se inchide total si a impiedica intoarcerea laptelui din stomac in esofag. Astfel dupa alaptare bebelusul trebuie tinut in brate si sprijinit cu capul pe umarul mamicii, apoi batut usor si delicat pe spate astfel incat aerul din stomac sa iasa, impiedicandu-se in felul acesta regurgitarea.
Bebelusul nu trebuie lasat sa se agite cel putin jumatate de ora dupa ce a mancat si trebuie tinut in pozitie aproape verticala macar cateva minute dupa ce a fost alaptat.
Cum deosebesti voma de regurgitare?
In cazul regurgitarii cantitatea de laptic pe care bebelusul o elimina este mica si lapticul este in stare proaspata, lichid.
Atunci cand vomita, cantitatea de lapte este mai mare sau poate fi chiar tot lapticul pe care l-a supt, iar aspectul este digerat, branzit. Aceasta voma nu mai este normala.
Voma poate sa apara in mai toate situatiile patologice in care se poate afla bebelusul, voma insotind aproape toate afectiunile; infectii renale, respiratorii, digestive, din sfera ORL, evident ca in aceste cazuri voma este insotita si de febra.
Ce trebuie sa ai in vedere cand bebelusul vomita?
In primul rand trebuie sa il duci la doctor sau sa chemi doctorul, mai ales daca prezinta si febra. Insa pana la ajungerea bebelusui in contact cu medicul trebuie sa ai ce sa ii relatezi doctorului, asadar iata ce trebuie sa ai in vedere:
- Cand au aparut varsaturile;
- Daca acestea au fost insotite de febra si care era temperatura copilului (ii masori temepratura cu un termometru pediatric si notezi rezultatul);
- Daca micutul era agitat, plangea sau tipa ori din contra era letargic, raspundea greu la stimulii exteriori sau la joaca atunci cand a inceput sa vomite;
- Frecventa varsaturilor, daca a vomitat de mai multe ori;
- Analizeaza aspectul varsaturilor: lichide, cu laptic digerat sau nu, aceste informatii sunt deosebit de utile pentru medicul pediatru;
- Legatura dintre voma si alimentatie, la cat timp dupa alaptare au aparut etc.
- Daca varsaturile sunt insotite si de alte semne si simptome in afara febrei, ca de exemplu de diaree, umflarea burticii, flatulatii, convulsii, tuse, colici etc.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.