Prin atingere, bebelusii le pot transmite parintilor ceea ce simt si ce le lipseste, iar acestia din urma pot raspunde mesajelor pe care le primesc in acest fel. Descoperind cat de mult are de castigat atunci cand cei din jur inteleg ,,limba pe care o vorbeste’’, cel mic va deveni mai indraznet si va dobandi incredere in mediul nou cu care a intrat in contact la venirea sa pe lume. Continuand sa foloseasca atingerea ca modalitate de exprimare, cei mici incep sa deprinda aptitudini complexe si sa descopere cu incantare tot ceea ce-i inconjoara.
Atingerea este una din cele mai simple cai de a comunica cu bebelusul inainte si dupa nastere si totodata prima cale de comunicare cu nou-nascutul. Caldura si blandeţea atingerii mamei pe pielea sa este primul lucru care il linisteste pe copil. De aceea, exact dupa nastere, copilul este asezat pe pieptul mamei astfel incat caldura si linistea proaspetei mamici sa fie transmisa bebelusului, prin intermediul acestei atingeri delicate.Contactul dintre pielea bebelusului si cea a mamei stimuleaza eliberarea oxitocinei - hormon prezent la nivelul creierului si al fluxului sanguin, care ajuta la unei relatii intre cei doi. Eliberarea oxitocinei in organism reduce nivelul hormonilor de stres si are un efect calmant. De asemenea, stimuleaza lactatia, in cazul mamelor care alapteaza la san. Contribuind la crearea unei legaturi speciale intre parinte si copil, atingerile pline de afectiune sunt o forma de coumunicare ce le ajuta pe mame sa depaseasca depresiile post-partum.
Comunicarea prin atingere este la fel de importanta si pentru proaspetele mame, de cele mai multe ori emotionate si speriate puţin de noul rol de parinte, de atributiile si responsabilitatile pe care acesta le presupune.
De aceea, este important ca fiecare specialist in ingrijirea copiilor sa le informeze pe mame cu privire la importanta sanatatii pielii si a functiilor vitale pe care aceasta le indeplineste in dezvoltarea bebelusilor, atunci cand ei comunica prin atingere.
Sursa: Comunicat de presa
Unde poți bea apă de la robinet în România? Harta cu locuri care oferă apă potabilă gratuit
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă