Prematurul este o fiinta extrem de fragila ale carui organe si sisteme sunt extrem de imature si care trebuie ajutat sa supravietuiasca in mediul extrauterin, un mediu cel putin neprietenos, daca e sa il comparam cu uterul matern.

Plamanul e poate cel mai important in primele ore de la nastere, cu cat prematurul e mai mic, cu atat sunt mai inguste si caile sale respiratorii. O problema mare o pun varstele de gestatie cele mai mici (sub 28 se saptamani), la care alveolele pulmonare abia se formeaza. Alveolele sunt mici structuri la nivelul carora trebuie sa aiba loc schimbul de gaze care asigura supravietuirea: se preia oxigenul din aer pentru a fi dus spre celulele organismului si se elimina dioxidul de carbon rezultat din procesele metabolice ale organismului.

Inima trebuie sa se adapteze si ea la viata extrauterina, dar, din cauza functionarii deficitare a plamanului, deseori inima nu se poate adapta si apar, secundar, hipertensiune pulmonara si insuficienta cardiaca, care, la randul lor, ingreuneaza terapia afectiunilor respiratorii.

Ficatul – imatur si acesta - nu poate sintetiza toate substantele necesare functionarii, cresterii si dezvoltarii organismului (de aici riscul de hemoragie, metabolizarea ineficienta sau extrem de variabila a medicamentelor, etc.).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Tubul digestiv imatur - ingreuneaza nutritia, incepand cu lipsa reflexelor necesare alimentatiei la san si continuand cu imaturitatea sistemelor enzimatice necesare digestiei si absorbtiei nutrientilor. Deseori e necesar ca alimentatia acestor copii sa se faca fie prin gavaj, fie prin administrarea intravenoasa de solutii nutritionale. Evident, aceasta nutritie nu se poate compara cu aceea asigurata de placenta in viata extrauterina. Se adauga in plus starea de boala – stare in care nevoile metabolice ale organismului sunt crescute si, de aceea, prematurii si nou-nascutii bolnavi au risc crescut de a prezenta deficit de nutritie si imunitate scazuta.

Rinichiul este si acesta imatur, ceea ce face dificila eliminarea apei si produsilor finali de metabolism si obliga la calculul la picatura a solutiilor lichidiene si a medicamentelor administrate.

Pielea subtire, practic fara strat protector inca, favorizeaza pierderile excesive de apa si predispune la hipotermie, obligand organismul sa consume prea multe calorii pentru a asigura temperatura corpului daca prematurul nu e ingrijit in incubator.

Vasele de sange sunt fragile, se rup frecvent la cea mai mica presiune si este nevoie de ele mult timp pentru nutritie si tratament.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri