Ce trebuie sa stie o mama care a nascut prematur si ce trebuie sa faca pentru a asigura copilului o dezvoltare cat mai buna:
1. prezenta si implicarea mamei in cadrul echipei care ingrijeste nou-nascutul creste considerabil sansele acestuia de a avea o dezvoltare somatica, nutritional si neurologica mai buna.2. este de dorit ca mama sa viziteze prematurul internat in terapia intensiva neonatala (TINN) cat mai curand dupa nastere si cel putin la fiecare 3 ore (la orele de alimentatie).
3. este de dorit ca mama sa depuna toate eforturile de a colecta lapte matern pentru ca acesta sa fie administrat prematurului inca de la primele mese – colostrul fiind nu doar aliment ci si un „vaccin” complex.
4. mama trebuie sa participe, impreuna cu echipa de medici si asistente, la crearea unui climat de siguranta pentru copil: ingrijirea prematurului in cuiburi, cu membrele in flexie, atingerea cu miscari blande, respectarea pe cat de mult posibil a somnului, gruparea manevrelor de ingrijire si terapie, evitarea durerii, mangaierea copilului, evitarea zgomotelor si a luminii puternice, masajul bland (dupa stabilizare).
5. prematurul are nevoie de caldura si laptele matern, trebuie sa simta dragoste si sa se simta in siguranta; acestor nevoi mama le raspunde primar prin mangaiere, atingere, vorbire cu voce calda si blanda.
6. contactul dintre mama si copil trebuie solicitat de mama si incurajat de personal de indata ce starea prematurului o permite.
Dupa externarea din maternitate:
1. mama trebuie sa acorde atentie tuturor nevoilor copilului: alimentatie, somn, schimbarea scutecului, baie, joc, plimbare, etc.
2. copilul are nevoie de atentia si iubirea familiei: mama sau tata trebuie sa-l ia in brate daca plange, sa-l mangaie cu blandete, sa-i vorbeasca cu calm.
3. copilul trebuie stimulat prin miscari usoare de masaj de-a lungul corpului, de sus in jos si de jos in sus.
4. copilul trebuie asezat pe burtica de mai multe ori pe zi.
5. deasupra patutului copilului trebuie atarnata o jucarie colorata pe care sa o poata atinge cu mana daca e asezat pe spate.
6. joaca zilnica cu copilul il ajuta pe acesta sa se dezvolte.
7. familia trebuie copilului sa creeze acasa un mediu stabil in care acesta sa se simta in siguranta.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară