IN ACEST ARTICOL:
Un copil prematur este unul foarte sensibil, care trebuie ingrijit atent si monitorizat in permanenta o anumita perioada dupa nastere, in functie de necesitatile individuale si de varsta la care a fost nascut.

Un copil prematur este unul foarte sensibil, care trebuie ingrijit atent si monitorizat in permanenta o anumita perioada dupa nastere, in functie de necesitatile individuale si de varsta la care a fost nascut.

Un bebelus prematur este acela care se naste intre 24 si 37 de saptamani si situatia sa este extrem de delicata fiindca nu a stat in burtica mamei suficient astfel incat organele sale sa fie bine dezvoltate pentru a infrunta lumea “exterioara”.

Astfel plamanii sai, rinichii, inima, ficatul, sistemul digestiv si creierul nu sunt suficient de dezvoltate pentru a supravietui singur, neajutat de personalul medical, in lumea pe care tocmai a venit.

Tocmai de aceea copilul nascut prematur are nevoie de ingrijiri speciale, iar dupa ultimele stidii, ar avea o foarte mare nevoie de prezenta mamei sale (ingrijirea mamei Cangur).

Imediat dupa nastere, copilul este dus intr-o sala speciala unde sunt in general monitorizati copiii prematuri, acolo ramanan o perioada de timp in care va fi atent monitorizat, practic aceea fiind “prima sa casuta”.

Copilul va fi hranit artificial, dar se recomanda sa il hraneasca si mama, va primi oxigen printr-un aparat fiindca plamanii lui nu au fost suficient dezvoltati pentru respiratie si exista riscul de a se colaba (a se strange) si de a se asfixia. Pentru ca sistemul sau digestiv nu este suficient dezvoltat, el primeste hrana artificial, dar are nevoie si de lapte de la mama pentru a-i fi simulat sistemul digestiv urmand sa se dezvolte pana la normal.

Copilul nascut prematur insa are riscuri chiar vitale, cu atat mai mari cu cat este nascut mai devreme. Principalele riscuri ale prematurlui sunt:

- sindromul deficientei respiratorii sau sindromul de detresa respiratorie, datorat insuficientei dezvoltari a plamanilor copilului la nastere;
- dificultati in absorbtie intestinala, dar si digestive prin insuficienta dezvoltare a aparatului digestiv;
- manifestari cerebrale patologice;
- predispozitia mare la infectii, cu sepsi si exitus (moarte);
- probleme hepatice si icter;
- dezvoltarea insuficienta a organismului, copilul poate supravietui, dar poate avea de asemenea o dezvoltare deficitara, cu handicap fizic si/sau psihic, uneori chiar foarte grav. Astfel atat medicii cat si parintii au o mare responsabilitate daca pentru prematur exista riscul dezvoltarii unor patologii sau handicapuri grave, care vor afecta in mod dramatic calitatea vietii copilului.

Mama cangur

Ingrijirea speciala pe care o ofera mama cangur s-a dovedit in studiile specialistilor a fi deosebit de utila si favorabila dezvoltarii copilului, inclusiv in cazul prematurilor.

Acest tip de ingrijire include:


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri