- Condimentele uscate – sunt prea puternice pentru tubul digestiv sensibil al bebelusului;
- Alimente afumate sunt strict interzise copilului mic;
- Muraturile si otetul nu sunt recomandate bebeluslui, ii pot cauza probleme digestive;
- Grasimile: untul, margarina, smantana, untul de arahide – micutul nu detine enzimele digestive necesare metabolizarii acestor produse grase;
- Cerealele – cerealele contin gluten, o substanta puternic alegena si inflamatorie pentru intestin. Glutenul trebuie evitat pana la varsta de un an-un an si jumatate. Alimentele care contin gluten: paste, fainoase, taitei si orice preparat din faina de grau, cerealele, fulgii de cereale, painea.
- Melcii, scoicile si orice alt produs marin – pentru adult aceste alimente au efecte uluitoare, insa pentru bebelus... devastatoare. Sunt puternic alergene si bebelusul nu le poate metaboliza.
Important:
In functie de riscurile familiale (diabet zaharat, diabet gestational, bebe mare la nastere – supraponderal, insulino-dependenta, orice boala autoimuna in familie) dieta copilului trebuie monitorizata nu doar in primul an de viata, ci pana in adolescenta. Discutati cu medicul nutritionist ce dieta este potrivita pentru copil incluzand si factorii de risc familiali.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?