12:05, 4 Mai 2012 publicat în Copil

In Bucuresti are loc cea de-a doua expozitie a Muzeului Copilariei, Lumea mica a celui mic!

Comunicat de presa

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta de joi, 3 mai, la vernisajul celei de-a doua expozitii a Muzeului Copilariei, Lumea mica a celui mic, la Sala Irina Nicolau.

Citeste si:
5 lucruri uimitoare despre dezvoltarea fătului în uter
5 lucruri uimitoare despre...

In lumea veche a satului, se credea ca odata botezat, pruncul intra simbolic sub protectia Domnului, ceea ce nu inseamna ca duhurile rele inceteaza sa-i mai bantuie spatiul, timpul sau chiar dezvoltarea si cresterea normale. De aceea, familia, neamul, si adeseori intreaga comunitate a satului continua sa controleze respectarea datinilor si a normei mostenite, pentru a elimina riscul unor accidente legate de sanatatea si viitorul copilului.

Din punct de vedere magico-ritual, varsta copilariei era alcatuita din perioade successive de crestere, bine marcate de praguri de trecere, fiecare cu regulile si cu inventarul lui de recuzita simbolica. Fiecare prag insemna evolutia celui mic intr-un spatiu nou, marcarea unor etape noi de varsta si a unei autonomii corporale / fizice crescute.

Citeste si:
Ghid să alegi covoare moderne pentru casa ta
Ghid să alegi covoare moderne...

Ce se intampla insa astazi la sat sau in lumea orasului cu aceste trepte simbolice pe care le urca pruncul cu ajutorul grupului social? S-a gandit cineva, de exemplu, ca acea camasuta unisex care constituia imbracamintea exclusiva a pruncului la tara pana la varsta de 1-2 ani (si a carei explicatie simbolica statea in incercarea de a nu scoate pruncul in evidenta prin nicio particularizare evidenta - marca de statut social, de gen etc. pentru a-l putea feri mai bine de fortele nevazute ale raului) nu era foarte diferita de salopeta unisex a bebelusului din orasul contemporan, deosebita doar de codul cromatic roz/bleu, de multe ori cu intentie nerespectat?

Asadar, pentru a ne cunoaste mai bine pe noi insine, propunem pentru sala a doua a Muzeului virtual al Copilariei descoperirea Lumii mici a celui mic, cu cele 6 praguri pe care le presupunea, dar pe care – sustinem noi – mentalul colectiv le respecta fragmentar pana astazi in mediul urban: vatra, fereastra, usa, poarta, rascrucea drumului, hotarul.

Expozitia va putea fi vizitata pana pe 3 iunie, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00.

Intrarea este libera.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe articole despre copii.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri