Cele mai frecvente alimente implicate in declansarea socului anafilactic sunt:
- Arahide
- Nuci, migdale, nuci pecan, caju
- Oua
- Peste
- Fructe de mare
Alergia la produsele din lapte
Alergiile alimentare produse de lactate nu reprezinta acelasi lucru cu intoleranta la lactoza. Alergia este declansata de anticorpi specifici anti-proteina din lapte, pe care ii dezvolta o anumita persoana, iar intoleranta este determinata de absenta (genetica) a enzimelor necesare pentru digestia laptelui. Simptomele pot fi insa, asemanatoare: voma, dureri abdominale.
Alergiile la produsele lactate se pot ”vindeca” in timp, pana la varsta adulta, la un procent insemnat de copii (in jur de 80%), spre deosebire de alergiile la arahide care pot persista toata viata.
Alergia la arahide
Arahidele detin primul loc in randul alimentelor care produc alergii amenintatoare de viata. Arahidele nu sunt nuci, sunt leguminoase, din aceeasi familie cu soia, fasolea, mazarea, nautul si roscovele. Cu toate acestea, 25%-50% din persoanele alergice la arahide, dezvolta alergii si la nuci.
Alergia la oua
Alergia dezvoltata in copilarie la proteinele din ou, poate, deasemenea, sa dispara pana la maturitate. Proteine din ou se gasesc si in compozitia vaccinurilor antigripale, de aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti!
sursa foto: shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară