Cele mai frecvente alimente implicate in declansarea socului anafilactic sunt:
- Arahide
- Nuci, migdale, nuci pecan, caju
- Oua
- Peste
- Fructe de mare
Alergia la produsele din lapte
Alergiile alimentare produse de lactate nu reprezinta acelasi lucru cu intoleranta la lactoza. Alergia este declansata de anticorpi specifici anti-proteina din lapte, pe care ii dezvolta o anumita persoana, iar intoleranta este determinata de absenta (genetica) a enzimelor necesare pentru digestia laptelui. Simptomele pot fi insa, asemanatoare: voma, dureri abdominale.
Alergiile la produsele lactate se pot ”vindeca” in timp, pana la varsta adulta, la un procent insemnat de copii (in jur de 80%), spre deosebire de alergiile la arahide care pot persista toata viata.
Alergia la arahide
Arahidele detin primul loc in randul alimentelor care produc alergii amenintatoare de viata. Arahidele nu sunt nuci, sunt leguminoase, din aceeasi familie cu soia, fasolea, mazarea, nautul si roscovele. Cu toate acestea, 25%-50% din persoanele alergice la arahide, dezvolta alergii si la nuci.
Alergia la oua
Alergia dezvoltata in copilarie la proteinele din ou, poate, deasemenea, sa dispara pana la maturitate. Proteine din ou se gasesc si in compozitia vaccinurilor antigripale, de aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti!
sursa foto: shutterstock
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?