2 Noiembrie 2012 publicat în Copil 14 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Step by Step este o alternativa educationala care se adreseaza copiilor de la nastere pana la adolescenta, bazata pe date stiintifice privind dezvoltarea copilului.

Comunicat de presa

Alternativa educationala Step by Step, de 20 de ani este la dispozitia copiilor din Romania.
Peste 250.000 copii au invatat de-a lungul timpului in acest sistem in Romania. Acum, in 2012, peste 30.000 copii invata folosind alternativa educationala Step by Step.
Alternativa educationala Step by Step functioneaza in peste 26 de tari, de peste 30 de ani.

Step by Step este o alternativa educationala care se adreseaza copiilor de la nastere pana la adolescenta, bazata pe date stiintifice privind dezvoltarea copilului.
Alternativa educationala a fost adusa in Romania acum 20 de ani de Fundatia Soros Romania si preluata in 1998 de organizatia neguvernamentala Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala (CEDP).

“In toti acesti ani, peste 250.000 copii au fost cuprinsi in invatamantul preprimar si primar, in clase Step by Step. In 2012 avem aproximativ 30.000 copii din 40 judete, in 690 grupe de gradinita si 649 clase de invatamant primar.” spune Carmen Lica, director executiv.

Despre Step by Step

Alternativa educationala Step by Step functioneaza in Romania in baza unui parteneriat dintre CEDP si Ministerul Educatiei, conform caruia Ministerul asigura spatiul de invatamant si salariile personalului didactic, iar CEDP formeaza cadrele didactice si asigura asistenta tehnica. Programa scolara pentru clasele I-IV este aceeasi cu cea din invatamantul traditional, diferenta consta in metoda de predare ce deriva din principiile Step by Step.

Alternativa educationala Step by Step implementeaza metode de predare centrate pe copil si incurajeaza implicarea familiei si a comunitatii in invatamantul prescolar si scolar.
In alternativa educationala Step by Step, copiii sunt incurajati sa faca alegeri, sa isi asume responsabilitatea pentru deciziile lor, sa isi exprime ideile in mod creativ, sa se ajute reciproc, sa isi dezvolte abilitatile de gandire critica si sa gandeasca liber. Copiii educati in spiritul Step by Step reusesc sa defineasca si sa rezolve singuri problemele cu care se confrunta, sa comunice usor cu cei din jur, sa inteleaga si sa negocieze.

Demarata in anul 1994 la nivelul invatamantului prescolar, alternativa educationala Step by Step s-a extins in 1995 la nivelul invatamantului primar, pe masura rezultatelor obtinute, care au condus la o larga recunoastere si la o tot mai mare solicitare atat in randul cadrelor didactice, cat si al parintilor.

Daca in 1994, alternativa educationala functiona in 18 grupe din 9 gradinite, in anul scolar 2011-2012 ea s-a desfasurat:
la nivelul invatamantului prescolar - in 690 grupe din 280 gradinite,
la nivelul invatamantului primar - in 649 clase din 277 scoli.
Numarul judetelor care au gradinite si scoli care aplica alternativa educationala a crescut de la 9 in 1994, la 40 in anul scolar 2011 – 2012.

Principiile Step by Step

1. Educatia este individualizata.

Cercetarile contemporane privind dezvoltarea ne spun ca persoane diferite se dezvolta in ritmuri diferite si ca exista perioade critice individualizate de dezvoltare. Performanta copilului trebuie asadar comparata doar cu abilitatile lui anterioare, nu cu un standard extern.

2. Incurajam colaborarea, nu competitia.

Pana la 12 – 14 ani, functiile de cunoastere si procesele emotionale ale copiilor nu sunt complet dezvoltate. Motivarea pozitiva si invatarea colaborarii ajuta la maturizarea acestor functii. O derivata a acestui principiu este ca in alternativa educationala Step by Step nu se pun note. Mapa cu lucrari a fiecarui copil – cuprinzand lucrari datate si comentate - devine oglinda progresului acestuia fata de el insusi. Invatatorii au un caiet de evaluare in care descriu o data la cateva zile progresele obtinute de copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri