Alergii alimentare frecvente
Alergiile alimentare sunt reactii imune al caror mecanism implica producerea de catre organism a unor anticorpi (imunoglobuline E) impotriva anumitor proteine din alimente, la primul consum.
La al doilea consum al alimentului respectiv, sistemul imun reactioneaza prin anticorpii sintetizati anterior si determina eliberarea de histamina, care produce simptomele specifice acestor afectiuni.
Conform studiilor, cea mai comuna alergie alimentara in randul copiilor este provocata de arahide, urmand in ordinea frecventei: produsele lactate si fructele de mare.
Pericolul alergiilor alimentare consta in capacitatea lor de a declansa o reactie alergica amenintatoare de viata din partea organismului, denumita soc anafilactic.Socul anafilactic este o urgenta medicala, care produce obstructia cailor respiratorii superioare si stop cardio-respirator.
Copiii care au alergii alimentare trebuie sfatuiti sa nu consume alimente de la alti colegi sau de la scoala, deoarece pot contine ingredientele alergene. Copiii trebuie invatati sa spuna ori de cate ori nu mananca acasa, la ce alimente sunt alergici.
Copiii care asociaza afectiuni precum astmul bronsic sau care au avut in antecedente reactii anafilactice, prezinta cel mai mare risc de a dezvolta soc anafilactic. Reactia alergica se poate declansa de la primele minute, pana la primele 4-6 ore de la ingestia alimentelor.
Simptomele includ greata, voma, dureri abdominale, diaree, senzatii de mancarime sau de arsuri, eruptii cutanate (rash).
Dificultatea de a respira, tusea, edemul (umflarea) limbii/buzelor, senzatiile de mancarime la nivelul cavitatii bucale, scaderea tensiunii arteriale pot fi semne ale socului anafilactic, amenintator de viata.
sursa foto: shutterstock
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.