Ce sunt rutinele?
O rutina este un tipar dupa care au loc activitatile – mereu in aceeasi ordine, la aproximativ aceleasi ore sau perioade a zilei.
Fiecare dintre noi are anumite rutine zilnice sau ocazionale, adica o serie de comportamente pe care le repetam aproape in fiecare zi. Rutinele sunt activitati care au loc zilnic in aproape aceeasi maniera si la aproximativ aceeasi ora din zi. De exemplu, faptul ca bem cafeaua de dimineata intr-un anumit context sau ca seara avem o serie de actiuni pe care le facem de fiecare data inainte de somn.
Si bebelusii si copiii mai mari au nevoie de rutine zilnice. Acestea joaca un rol important in cadrul dezvoltarii lor. In primii ani de viata, dezvoltarea lor cognitiva, emotionala si sociala este foarte intensa. Iar uneori toate evenimentele unei zile pot deveni coplesitoare, daca cei mici nu au o insiruire predictibila a activitatilor dintr-o zi.
Rutinele la copii – importanta si beneficii
In literatura privind dezvoltarea copiilor se vorbeste despre o serie de beneficii pe care rutinele le aduc celor mici. Pe de alta parte, fiecare copil este diferit. Astfel ca unii copii au mai multa nevoie de rutine decat altii, la fel cum si unora le place o mai mare structurare a programului decat altor copii.
Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro
Foto fr si main: Evgeny Atamanenko /Shutterstock
2 copii români au obținut, în premieră, locul 1 la Olimpiada Mondială de Abac WAMAS!
Nicușor Dan a promulgat legea care permite Guvernului să dea ordonanțe în timpul vacanței parlamentare
Tânăr electrocutat în Sectorul 1 după ce a urcat pe un tren pentru a recrea o scenă dintr-un joc video
Elena Udrea, eliberată după trei ani de detenție. Primele declarații la ieșirea din închisoare