IN ACEST ARTICOL:
Increderea in sine si stima de sine joaca un rol important in capacitatea copilului de a face anumite lucruri si de a se raporta la ceilati.Increderea in sine nu este innascuta, ea se poate educa si in familie.

2 Recompense

Incercati sa laudati si sa recompensati fiecare “succes” si comportament adecvat al copilului, mai degraba decat sa criticati si sa pedepsiti fiecare greseala.

O lauda, o imbratisare, un dar il vor ajuta pe copil sa inteleaga ca a fi responsabil si a avea un comportament bun, atrage recompense. Deasemenea, recompense ii va creste increderea in sine.

3 Critici

Atunci cand doriti sa criticati ceva la adresa copilului, fiti foarte atenti la cuvinte. Mai ales cand gresesc, copiilor le place sa simta ca sunt iubiti si incurajati.

Criticati, daca trebuie, fapta, comportamentul gresit si nu copilul, spunandu-i: “tu esti un copil bun si te iubesc, dar fapta de azi a fost rea”, in loc de a-i spune: “esti un copil obraznic, rau, neascultator, pentru aceasta nu te mai iubesc/ primesti o pedeapsa”.

Cuvintele dure ale parintilor pot rani foarte usor copilul si pot lasa urme in constiinta lui care sa dureze toata viata.

Criticarea copilului sub forma ironiilor sau indirect, prin intermediul comparatiilor in defavoarea lui cu alti copii/frati, poate destrama pe termen lung increderea in sine si imaginea de sine ale acestuia.

4 Timp impreuna

Parintii pot incerca sa-i includa pe copii in planurile lor, sa stabileasca iesiri si activitati impreuna: la cumparaturi, la o plimbare, la un tip de sport.

Aceste activitati ajuta la usurarea comunicarii, la depasirea emotiilor negative si la consolidarea relatiilor de “prietenie”, care vor ajuta si la cresterea increderii in sine a copiilor.

sursa foto: shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri