22 Februarie 2013 publicat în Copil 28 share-uri

Copilul poate minti, tachina, protesta, ignora. Parintii il pot intelege si ajuta in orice situatie, daca au tact si rabdare.

Copiii sunt imprevizibili si pot afisa uneori comportamente surprinzatoare pentru parinti, chiar atunci cand acestia considera ca micutul lor "a crescut".

Din comportamentul copilului...

1 Minciuna

Copilul tau obisnuieste sa se transforme cateodata intr-un mic Pinocchio?

Minciunile pe care le spun copiii pot fi inofensive (“ da, mi-am facut tema”) sau dimpotriva, serioase.

Parintii, adesea, isi dau seama cand sunt mintiti si pot sa indrepte lucrurile cu tact.

Exista trei motive principale, pentru care copiii mint, iar parintii trebuie sa le intelega, inainte de a lua masuri:

  • Teama de a fi pedepsiti
  • Teama de a-si dezamagi parintii
  • Pentru ca acest “truc” a dat rezultate si in trecut

2 Tachinarea

Copilul poate incerca sa-si tachineze parintii, fratii sau prietenii, pentru ca aceasta ii da sentimentul de superioritate sau pentru ca este distractiv.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Caria dentară – ce este și cum se tratează 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Parintii trebuie sa-i explice copilului ca nu trebuie sa intreaca limita, sa raneasca sentimentele celorlalti sau sa deranjeze.

3 Gluma

Uneori copiilor le place sa faca glume si farse, de dragul amuzamentului si pentru a fi in centrul atentiei.

Explicati copilului ca trebuie intotdeauna sa aiba grija ca farsa/gluma sa nu aduca niciun prejudiciu sentimentelor celorlalti si sa nu contina intentie rautacioasa.

4 “Drama”

Copiii pot face o adevarata “drama” dintr-un fapt care nu le este pe plac. Acest lucru se datoreaza dorintei lor de a-si impune punctul de vedere, de a atrage atentia sau pur si simplu, imposibilitatii de a-si controla emotiile.

In aceste momente, este bine ca parintii sa nu le acorde atentie copiilor, lasandu-i sa se linisteasca si apoi explicandu-le cum sa faca fata unor sentimente puternice precum furia, frustrarea, gelozia, revolta.

Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Parintii nu trebuie sa spuna copilului, “nu e mare lucru, nu e nicio problema”, minimalizand situatia, ci trebuie sa empatizeze cu el, aratandu-i ca-l inteleg si doresc sa-l ajute.

sursa foto: shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri