E 415
Guma xantan: stabilizator din dulciuri, creme, grasimi snacksuri, inghetate. Produce tulburari digestive.
E 420
Sorbitol: aditiv alimentar cu rol de indulcitor hipocaloric, stabilizator, umectant, agent de volum si de ingrosare, prezent in mod natural in fructe, dar obtinut pentru uz industrial din dextroza.
Se prezinta sub forma E 420(i) - Sorbitol sau E 420(ii) - Sirop de sorbitol.
Se gaseste in produse de cofetarie si patiserie, deserturi pe baza de cereale, cacao, lapte, guma de mestecat.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici, carora poate sa le produca tulburari gastrice.
E 450
Difosfati
Sunt saruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se gaseste in snacksuri, cereale pentru micul dejun, bauturi din ciocolata. Produce tulburari de metabolism, scade absorbtia de fosfor si calciu.
E 475
Esteri poligliceridici ai acizilor grasi: se gasesc in dulciuri, deserturi si produse de cofetarie, in produse fine de panificatie si cereal. Pot provoca boli ale ficatului.
E 476
Poliglicerol poliricinoleat: aditiv alimentar cu rol de stabilizator si emulgator, obtinut din poliglicerol si ulei din arborele de ricin.
Se utilizeaza in special in produse de cofetarie pe baza de cacao si in ciocolata. La animalele de laborator a produs efecte hepato si nefrotoxice.
E 1103
Invertaza: este o enzima care produce descompunerea zaharului (sucrozei) in fructoza si glucoza, de obicei sub forma de sirop de zahar invertit.
Se utilizeaza in unele produse fine de ciocolata, cat si in unele produse fine de cofetarie sau patiserie. Acest aditiv nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Concluzia despre dulciuri
Inlocuiti toate dulciurile oferite copiilor cu fructele naturale/confiate si nu “cedati” dorintelor copiilor pentru dulciurile din comert.
Obisnuinta este a doua natura, de aceea educati gustul copiilor pentru fructe, parintii trebuind sa fie cel dintai exemplu in acest sens.
Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.
sursa foto:sxc.hu
articol de ioana paunescu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?