Ultimele date disponibile la nivel local arata ca in Romania sunt raportate anual 139.480 de cazuri de otita medie acuta la copii, dintre care 5.480 de cazuri in spitale, aproape 40.000 de cazuri la medicii specialisti, si peste 94.000 de cazuri la medicii de familie.
Potrivit concluziilor unui studiu derulat la nivel international in 2012 cu privire la nivelul de informare al parintilor , mai putin de 1 din 4 parinti respondenti au stiut ca exista un vaccin impotriva otitei medii, desi majoritatea recunosc ca aceasta boala reprezinta o suferinta considerabila pentru copil si un motiv de anxietate pentru familie. De asemenea, studiul concluzioneaza ca otita medie este, dupa pneumonie, boala copilariei care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romania, desi foarte putini cunosc ori utilizeaza mijloace de preventie moderne.
Totodata, mai ales in contextul actual privind introducerea vaccinarii pneumococice in Schema Nationala de Imunizare, Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia ca dintre toate bolile pneumococice, otita medie acuta este si cel mai frecvent intalnita la copii. De exemplu, incidenta bolilor pneumococice in S.U.A. arata ca numarul de cazuri de otita medie acuta depaseste de 17 ori pe cel de pneumonie pneumococica , care ocupa urmatorul loc ca frecventa de cazuri noi. Totodata, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile pneumococice reprezinta o problema majora de sanatate la nivel international.
Otita medie acuta este o boala extrem de dureroasa, foarte frecventa la copii, este provocata de bacteria pneumococica si se poate manifesta prin mai multe episoade. Simptomele includ durere severa, febra si tulburari de somn. Daca boala se agraveaza, poate necesita interventii chirurgicale. Complicatiile otitei medii pneumococice pot include mastoidita, paralizie faciala, meningita, abces cerebral.
Vaccinarea pneumococica asigura protectia impotriva complicatiilor si a suferintei de zi cu zi provocata de otita medie acuta, dar si impotriva formelor invazive de boala, precum pneumonia, meningita sau bacterimia pneumococica. Pentru ca bacteria se raspandeste pe calea aerului, bolile pneumococice sunt mai raspandite primavara si iarna.
In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu “Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente. Materialul poate fi consultat si descarcat de pe website-ul Societatii Romane de Pediatrie, www.srped.ro/Rubrica Vaccinuri.
Parintii pot consulta schema vaccinurilor recomandate de Societatea Romana de Pediatrie si pe https://www.protejamcopilaria.ro/imunizare/schema-nationala-de-vaccinare/
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară