29 Aprilie 2013 publicat în Copil 6 share-uri

Societatea Romana de Pediatrie: otita medie acuta, o boala frecventa care afecteaza 3 din 4 copii, poate fi prevenita prin vaccinare pneumococica

Potrivit concluziilor unui studiu derulat la nivel international in 2012 cu privire la nivelul de informare al parintilor , mai putin de 1 din 4 parinti respondenti au stiut ca exista un vaccin impotriva otitei medii, desi majoritatea recunosc ca aceasta boala reprezinta o suferinta considerabila pentru copil si un motiv de anxietate pentru familie. De asemenea, studiul concluzioneaza ca otita medie este, dupa pneumonie, boala copilariei care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romania, desi foarte putini cunosc ori utilizeaza mijloace de preventie moderne.

Totodata, mai ales in contextul actual privind introducerea vaccinarii pneumococice in Schema Nationala de Imunizare, Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia ca dintre toate bolile pneumococice, otita medie acuta este si cel mai frecvent intalnita la copii. De exemplu, incidenta bolilor pneumococice in S.U.A. arata ca numarul de cazuri de otita medie acuta depaseste de 17 ori pe cel de pneumonie pneumococica , care ocupa urmatorul loc ca frecventa de cazuri noi. Totodata, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile pneumococice reprezinta o problema majora de sanatate la nivel international.

Otita medie acuta este o boala extrem de dureroasa, foarte frecventa la copii, este provocata de bacteria pneumococica si se poate manifesta prin mai multe episoade. Simptomele includ durere severa, febra si tulburari de somn. Daca boala se agraveaza, poate necesita interventii chirurgicale. Complicatiile otitei medii pneumococice pot include mastoidita, paralizie faciala, meningita, abces cerebral.

Vaccinarea pneumococica asigura protectia impotriva complicatiilor si a suferintei de zi cu zi provocata de otita medie acuta, dar si impotriva formelor invazive de boala, precum pneumonia, meningita sau bacterimia pneumococica. Pentru ca bacteria se raspandeste pe calea aerului, bolile pneumococice sunt mai raspandite primavara si iarna.

In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu “Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania”, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente. Materialul poate fi consultat si descarcat de pe website-ul Societatii Romane de Pediatrie, www.srped.ro/Rubrica Vaccinuri.

Parintii pot consulta schema vaccinurilor recomandate de Societatea Romana de Pediatrie si pe https://www.protejamcopilaria.ro/imunizare/schema-nationala-de-vaccinare/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri