Sfaturi utile pentru o buna ingrijire a nou-nascutului
1 Programul de vaccinare
In maternitate, nou-nascutul primeste vaccinul protector impotriva hepatitei B si a tuberculozei ( vaccinul BCG). Ulterior, el trebuie inscris in evidenta medicului de familie pentru a urma schema obisnuita de vaccinari, conform calendarului national de vaccinari: la 2, 4, 6 si 12 luni.
2 Profilaxia rahitismului
Rahitismul este o afectiune a sistemului osos ce produce deformari ale oaselor si apare cel mai des printr-un aport insuficient de vitamina D.
Aceasta vitamina este responsabila de absorbtia calciului in organism si folosirea lui in sinteza osoasa. Preventia rahitismului se realizeaza din prima saptamana de viata, prin administrarea vitaminei D, pana la 18 luni, 400-800 UI/zi (aproximativ 1-2 picaturi/zi).
Dupa 18 luni, suplimentarea cu vitamina D se face din septembrie pana in aprilie (lunille cu R).
3 Bataile inimii si respiratia
Sugarul are un ritm respirator si o frecventa cardiaca mai accelerate decat copilul mare sau adultul. Stiind aceasta, mamele nu trebuie sa se ingrijoreze : frecventa respiratorie a nou-nascutului este de 30-40 respiratii/minut, iar ritmul cardiac este usor neregulat, cu o frecventa in medie de 120 batai/minut.
Este doar o perioada de “trecere” si adaptare a sistemului cardiac la mediul extrauterin, amintindu-ne ca, intrauterin, frecventa cardiac este de 250-300 batai/minut .
sursa foto:sxc.hu
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate